Nieuw fonds voor jeugdtheater in Nederland

Nederland krijgt een nieuw fonds om talenten binnen het jeugdtheater te ondersteunen. Stip Theaterproducties en Jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam lanceren vandaag hiervoor het Jeugdtheaterfonds. Stip Theaterproducties stelt 40.000 euro beschikbaar voor het fonds, dat op 1 januari 2013 in werking treedt. De Krakeling biedt een premièreplek aan.

ANP/Redactie

De oprichting is ingegeven door de korting op subsidies. 'Het doel van het fonds is de kwaliteit van het jeugdtheater in Nederland, dat wereldwijd op zeer hoog niveau staat en de komende jaren bedreigd wordt door bezuinigingen, op lange termijn in stand te houden'', aldus de initiatiefnemers.

Het Jeugdtheaterfonds gaat theatermakers en choreografen, die zich specialiseren op het gebied van jeugdtheater en daarin uitblinken, een bedrag toekennen voor bijvoorbeeld het script, de regie of de artistieke leiding. 'Het fonds maakt het mede mogelijk dat een zo groot mogelijk publiek nu en in de toekomst plezier beleeft aan hun voorstellingen', stellen de oprichters.

Het fonds moet met een wervingscampagne aangevuld worden met bijdragen van liefhebbers, bezoekers en bedrijven. Inmiddels hebben al 16 theaters in Nederland toegezegd een voorstelling te programmeren van een maker of choreograaf die geld heeft gekregen van het Jeugdtheaterfonds.

Ook bijna alle gesubsidieerde jeugdtheatergezelschappen in Nederland hebben toegezegd het initiatief te ondersteunen, bijvoorbeeld door het ter beschikking stellen van repetitieruimtes of door het coachen van jonge makers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden