Nieuw entree Stedelijk: opener en plek voor espressootje

De hoofdingang van het Stedelijk Museum aan het Museumplein is vanaf vrijdag weer in gebruik: het nieuwe entreegebied is toegankelijker en je kunt er afspreken voor een kop koffie.

De garderobe in het vernieuwde entreegebiedBeeld Lynne Brouwer

Een open museum. Medewerkers van het Stedelijk kunnen het niet genoeg benadrukken: het museum moet een open museum zijn voor alle Amsterdammers. De hoofdingang is daartoe in de afgelopen drie weken aanzienlijk veranderd.

De afscheidingen rond de museumwinkel zijn verdwenen, de kassa's staan niet meer op rechts bij binnenkomst, maar zo'n beetje schuin tegenover de ingang. Waar de kassa's eerst stonden, is nu een grote koffiecorner met vrolijke groene designstoelen.

Ontmoetingsplein
Mensen kunnen nu in de hal van het museum afspreken, vertelt een medewerker, ook als ze verder het museum niet in willen die dag. Het moet bijdragen aan het idee dat de grote hal van het Stedelijk meer een ontmoetingsplein is dan simpelweg een ruimte waar bezoekers doorheen geloodst moeten worden op weg naar de tentoonstellingszalen.

De nieuwe entree past binnen de visie van directeur Beatrix Ruf. Eerder haalde ze al de toegangspoortjes weg bij de ingang om het museum toegankelijker te maken. Onder Ruf zijn openingen van tentoonstellingen niet alleen meer voor genodigden, maar voor wie maar weer wil komen.

Dat laatste geldt ook voor de officiële opening van de entree vrijdagavond. Dan is eveneens de opening van de tentoonstelling Ik ben een geboren buitenlander (over migratie) en The Crossing: een installatie van Carlos Motta. Overigens wacht een gratis kop koffie voor iedereen die vanavond of morgen komt kijken.

Grotere bewegwijzering
Aan de bewegwijzering is ook gewerkt. Een veelgehoorde klacht over het Stedelijk is dat bij binnenkomst onduidelijk was in welke zaal welke expositie te zien is. Dat is opgelost door nieuwe, iets grotere bewegwijzering, zeggen ze bij het museum. Die hangt wel nog op de oude plekken, direct tegenover de ingang. Op videoschermen erboven is afwisselend te zien welke tentoonstellingen op het moment geprogrammeerd staan.

Boven de koffiecorner hangt een groot videoscherm, waar videokunst van verschillende makers wordt getoond. Het Stedelijk gaat kunstenaars vragen om iets te maken voor op dat scherm. Een muur rechtsboven de garderobe is het vaste onderkomen geworden van een werk van Lawrence Weiner dat een paar jaar geleden aan het museum werd geschonken door de Vrienden van het Stedelijk.

De heropening van het entreegebied is het eerste feestje van de twee die het Stedelijk de komende tijd te vieren heeft. Op 16 december wordt de nieuwe opstelling van de vaste collectie gepresenteerd. Daartoe is de nieuwbouw van het museum opnieuw ingericht. Aan dat project wordt sinds oktober vorig jaar gewerkt.

Feestelijke heropening entreegebied Stedelijk, vrijdagavond, 20.00-23.00 uur

Lees ook: Stedelijk Museum nieuwe stijl: (weer) even geduld a.u.b.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden