Nieuw donorplan aangenomen vanwege Kamerlid met vertraging

Met slechts één stem verschil heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel voor actieve donorregistratie van D66 aangenomen.

ANP Redactie
Wie geen bezwaar maakt, wordt geregistreerd als orgaandonor. Beeld anp
Wie geen bezwaar maakt, wordt geregistreerd als orgaandonor.Beeld anp

In het aangenomen plan moeten mensen kiezen of ze wel of geen donor willen zijn. Als ze niet reageren op het verzoek een keuze te maken worden zij automatisch geregistreerd als donor. De hoop is dat het tekort aan orgaandonoren zo kleiner wordt.

Het plan werd nipt aangenomen: 75 Kamerleden stemden voor het nieuwe systeem, 74 tegen. Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren, Frank Wassenberg, was heilig van plan tegen de nieuwe donorwet te stemmen, maar hij bleef steken in het openbaar vervoer. Hij zou tegen hebben gestemd. Dat was cruciaal, omdat bij 75-75 het voorstel zou zijn verworpen.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra nam initiatief voor het nieuwe donorplan. Ze vindt het geweldig dat haar wet is aangenomen en noemt het heel goed nieuws voor alle mensen op een wachtlijst.

Vrije keuze
Nu sterven jaarlijks 150 mensen die met een donororgaan nog in leven hadden kunnen blijven. Maar deze patiënten kwamen niet op tijd in aanmerking, omdat er simpelweg niet genoeg donororganen beschikbaar zijn, aldus Dijkstra in een eerste reactie dinsdag.

"Het huidige beleid van de overheid om meer donoren te werven schiet tekort. De invoering van actieve donorregistratie lost dat op door van iedereen een keuze te registreren, maar laat die keuze wel vrij," aldus Dijkstra.

'Geen bezwaar'
Donderdag leek tijdens een debat over het voorstel voor actieve donorregistratie dat er niet genoeg steun zou zijn. D66 had het voorstel van tevoren nog aangepast om genoeg partijen over de streep te trekken.

De fractie van de VVD benadrukte tijdens het debat "het belangrijke recht om niet te kiezen'' zou aantasten. De VVD-Kamerleden werden echter vrijgelaten om ieder individueel te kiezen. Dat zorgde ervoor dat het plan toch werd aangenomen. In het aangepaste voorstel van D66 worden mensen die geen keuze maken niet langer in het donorregister geregistreerd als 'ja, ik wil donor zijn' maar als 'ik heb geen bezwaar gemaakt'.

In de praktijk zal dat niet veel verschil maken: ook bij 'geen bezwaar' wordt iemand geregistreerd als orgaandonor. Het verschil is vooral gemaakt voor het geval de wet uiteindelijk toch niet goed blijkt te functioneren. De vrees was dat dan iedereen opnieuw geregistreerd zou moeten worden, omdat achteraf niet meer duidelijk zou zijn wie geen keuze had gemaakt.

Het donorplan moet nog door de Eerste Kamer. Daar belooft het opnieuw spannend te worden.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra nam initiatief voor het nieuwe donorplan. Beeld anp
D66-Kamerlid Pia Dijkstra nam initiatief voor het nieuwe donorplan.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden