Nieuw debacle dreigt voor wethouder Vos

Marijke Vos plaatst een buisje dat luchtkwaliteit meet. De milieuwethouder wil dat de gmeente een energiebedrijf opricht. Foto ANP/Evert Elzinga Beeld
Marijke Vos plaatst een buisje dat luchtkwaliteit meet. De milieuwethouder wil dat de gmeente een energiebedrijf opricht. Foto ANP/Evert Elzinga

AMSTERDAM - Na de milieuzone doemt een nieuw echec op voor wethouder Marijke Vos. Een kritische notitie over het door haar gewenste duurzame energiebedrijf doet het ergste vrezen.

De milieuwethouder wil dat de gemeente een energiebedrijf opricht, dat zonne- en windenergie en de aanleg van 'slimme' elektriciteitsnetwerken stimuleert. Het bedrijf zou allerlei projecten op dit gebied moeten aanjagen, zodat in 2025 in dertig procent van de Amsterdamse energiebehoefte wordt voorzien.

Dit staat in een plan van klimaatadviesbureau Ecofys, onderdeel van het bijna failliete duurzame energiebedrijf Econcern. PricewaterhouseCoopers (PWC) heeft een second opinion gemaakt, die naar de gemeenteraad is gestuurd.

In een begeleidende brief citeert Vos alleen de conclusie van PWC dat de CO2-uitstoot te hoog blijft als Amsterdam niets extra's doet op het gebied van duurzame energie. Ze vermeldt niet de vele vraagtekens die het adviesbureau heeft bij het plan.

PWC betwijfelt of de focus op zonne- en windenergie en slimme netwerken verstandig is. Het bureau waarschuwt dat de 'kosteneffectiviteit' moeilijk te voorspellen is. Onduidelijk is hoe het kan dat Ecofys het potentieel van zonne-energie hoger inschat dan onderzoeksbureau CE Delft vorig jaar nog deed. De door Ecofys geraamde inkomsten uit rijkssubsidies zijn volgens PWC ook te hoog.

Bovendien is het 'zeer de vraag' of het energiebedrijf wel rendabel zal zijn. In de prognoses van Ecofys komt pas na 2030 meer geld binnen dan wordt uitgegeven. Daarbij rekent Ecofys met een jaarlijkse prijsstijging van elektriciteit van twee procent. Voor PWC is dat een omstreden aanname.

Vos wil nog dit jaar een ondernemingsplan opstellen. Volgende week bespreekt de gemeenteraad het voorstel. (BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden