Update

Nieuw debacle bij Noord-Zuidlijn, Herrema treedt af

Tjeerd Herrema. Foto ANP/Marcel Antonisse Beeld
Tjeerd Herrema. Foto ANP/Marcel Antonisse

AMSTERDAM - Het is onzeker of de Noord/Zuidlijn ooit wordt afgebouwd. Na nieuwe financiële tegenvallers is het werk vrijwel stilgelegd. Wethouder Tjeerd Herrema van Verkeer (PvdA) is vandaag afgetreden.

Een commissie onder leiding van voormalig landbouwminister Cees Veerman (CDA) moet alle kwesties rond de Noord/Zuidlijn opnieuw onderzoeken. Daarbij wordt gekeken naar de vraag of de kosten nog opwegen tegen de baten. De politieke partijen vinden, met uitzondering van de VVD, dat alle opties bekeken moeten worden, waaronder stopzetting van het project.

De extra kosten bedragen de komende jaren naar schatting 290 miljoen euro, bovenop de 2,1 miljard euro waarop de metrobouw nu is begroot. Alle tegenvallers zijn voor rekening van Amsterdam, omdat het rijk zijn aandeel met een eenmalige bijdrage heeft afgekocht. Ook is duidelijk geworden dat de metro op zijn vroegst in 2017 gaat rijden.

''Met vijf jaar vertraging, en honderden miljoenen meerkosten in een tijd van economische crisis, is de grens van mijn politieke verantwoordelijkheid bereikt,'' stelde Herrema vanmorgen.

Aanleiding voor de nieuwe prognose is onder meer de verzakking van historische panden aan de Vijzelgracht in de zomer en het najaar. De herstelkosten voor de damwand en de omliggende huizen zijn hoog.

Een extra risicoanalyse voor het boorproces, uitgevoerd op verzoek van Herrema, wees bovendien uit dat extra voorbereiding nodig is. De risico's van verdere bouw zijn veel groter dan tot nog toe gedacht was. Daarom heeft het Amsterdams college besloten tweehonderd miljoen euro extra opzij te zetten.

Herrema heeft zijn besluit om af te treden genomen nadat het college er diverse keren over heeft vergaderd. Een betrokkene: ''Tjeerd Herrema hoefde niet weg van zijn collega's. Hij heeft het besluit echt helemaal zelf genomen.''
Het Amsterdamse college zou geen moment hebben overwogen als geheel af te treden. Het gaat, zo is geredeneerd, om een falend project, zodat het vertrek van alleen de projectwethouder voldoende was.

Herrema zei vanmorgen dat hij veel bereikt had. ''Maar de politieke verantwoording voor de Noord/Zuidlijn en mijn geloofwaardigheid moeten zwaarder wegen.'' (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden