Nieuw carnavalsseizoen barst weer los

In Brabant en Limburg barst vandaag het nieuwe carnavalsseizoen los. De Limburgse aftrap wordt in Maastricht gegeven met een groot muziekfestival op het Vrijthof. Ook op veel andere plaatsen in beide provincies zijn er muzikale feesten en zittingen door de raad van elf.

Redactie
Carnavalvierders op het Vrijthof in Maastricht. Beeld anp
Carnavalvierders op het Vrijthof in Maastricht.Beeld anp

Sommige Limburgse plaatsen, zoals Roermond, begonnen vrijdagavond al met de opening van het nieuwe carnavalsseizoen in de aanloop naar de provinciale aftrap in Maastricht. Die aftrap is op de meeste plaatsen om precies 11 minuten over 11 op deze 11de november.

De regionale omroep L1 in Maastricht zendt het carnavalsfeest op het Vrijthof de hele dag rechtstreeks uit. De tienduizenden in bonte kleren uitgedoste carnavalsvierders 'sjoenkelen'' mee met muziek van bekende Limburgse artiesten. De organisatie hanteert strenge huisregels: geen alcohol voor jongeren onder de 16, geen eigen drank meenemen, drugs, glas, vuurwapens en huisdieren zijn verboden, en wildplassers en dronkaards worden van het Vrijthof verwijderd.

In beide provincies wordt her en der de nieuwe Prins Carnaval gekozen. De 11de van de 11de speelt een grote rol bij het Bourgondisch carnaval in het grootste deel van Noord-Brabant en een deel van Zeeuws Vlaanderen, en bij het Rijnlands carnaval in Limburg en het oosten van Noord-Brabant. Elf is het getal van de gek en de dwaas, en op de 11de november worden dan ook veel raden van elf geïnstalleerd.

De 11de van de 11de is overigens ook de feestdag van Sint Maarten. Voor hem werden in het zuiden de afgelopen dagen grote houtvuren ontstoken en liepen kinderen met lampions door de straten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden