Nieuw bezoekerscentrum DNB nu alweer verbouwd

Net een half jaar geleden kapitaal verbouwd, of het hagelnieuwe bezoekerscentrum van De Nederlandsche Bank aan de Sarphatistraat moet alweer worden aangepakt.

Een half jaar na de officiële opening moet de gevel van het nieuwe Bezoekerscentrum van De Nederlandsche Bank aan de Sarphatistraat al weer worden opgeknapt.Beeld Roy del Vecchio

Bij de bevestiging van de goudkleurige gevel van het bezoekerscentrum, pal tegenover het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank (DNB), zijn fouten gemaakt.

Het bezoekerscentrum, werd een half jaar geleden geleden heropend door koningin Maxima. Het moest na een twee jaar durende verbouwing vooral - het beleid van DNB indachtig - transparantie uitstralen en duurzaamheid.

Energieneutraal
Door de nieuwe gevel, een ontwerp van architectenbureau Inbo, moest het bruin/grijze uit 1973 kantoorpand ook bijna energieneutraal worden.

Dat blijkt nu tegen te vallen. Door constructiefouten zou de beloofde energiebesparing niet worden gehaald. "De aannemer heeft vervolgens een plan gemaakt om dat aan te pakken en dat wordt nu uitgevoerd," zegt een woordvoerder van DNB.

Van een conflict over wie verantwoordelijk is voor de kosten van de nieuwe verbouwing, is hem niets bekend. Bouwbedrijf De Nijs wil desgevraagd geen commentaar geven en verwijst naar de opdrachtgever.

Rekencentrum
DNB kocht het gebouw al in 1982 van hypotheekbank Westland Utrecht om er het rekencentrum van de centrale bank onder te brengen. Na de verbouwing is op de eerste twee verdiepingen het openbare bezoekerscentrum van DNB gevestigd, waar onder meer de in gebruikname van de euro wordt uitgelegd in een goudkleurige filmzaal.

Op de kantoorverdiepingen van het gebouw zijn nu de IT-afdeling en de arbodienst van de bank gevestigd.

Het bezoekerscentrum van DNB op de hoek van de Sarphatistraat en het FrederikspleinBeeld Inbo Architecten
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden