Nieuw bewind rukt op in thuisstad Kaddafi

De nieuwe machthebbers in Libië lijken een belangrijke overwinning te hebben geboekt op de verdreven dictator Muammar Kaddafi. In zijn thuisstad Sirte veroverden strijders van de nieuwe regering vandaag een groot congrescentrum en de nabijgelegen universiteit. Het waren de belangrijke verzetshaarden van Kaddafi's volgelingen.

ANP
Strijders van het nieuwe bewind in Libië begeleiden gevangenen in Sirte. Beeld reuters
Strijders van het nieuwe bewind in Libië begeleiden gevangenen in Sirte.Beeld reuters

Een bevelhebber van het nieuwe bewind, de Nationale Overgangsraad (NTC), claimde de inname vandaag. 'We controleren het Ouagadougou Congrescentrum voor 100 procent', zei commandant Mohammed al-Fayad. Volgens hem kunnen de strijders 'binnen elke uren' het centrum van Sirte in handen hebben.

Verslaggevers ter plekke bevestigen de verovering van het congrescentrum en de universiteit. In de gebouwen verwijderen strijders van de nieuwe Libische regering portretten van Kaddafi. 'Dit is gebouwd met het geld van de Libiërs. Het is ons geld, maar geen inwoner van Sirte mocht hier komen', zei een strijder gezeten op een sofa. Ook een paleis van Kaddafi in Sirte viel in handen van de NTC. Uitgelaten strijders sprongen op een hemelbed waar de dictator ooit sliep.

Kaddafi werd in 1942 geboren in de omgeving van Sirte. Dat was toen een armoedig vissersdorp, maar Kaddafi maakte er een van de belangrijkste plaatsen in het land van. Hij organiseerde er internationale conferenties, die werden gehouden in het vandaag veroverde Ouagadougou Congrescentrum.

Voor zijn hoge gasten liet Kaddafi een vijfsterrenhotel bouwen aan de Middellandse Zee. Het gebouw is nooit gebruikt. De NTC-strijders namen het onlangs in. In kamers met flatscreentelevisies en marmeren vloeren hebben ze hun machinegeweren neergezet. Daarmee schieten ze op de strijders van Kaddafi. Wanneer die terugschieten, schuilen de militairen achter matrassen.

De NTC rukt ook op in een ander bolwerk van Kaddafi, de oasestad Bani Walid. Het nieuwe bewind zegt vandaag het plaatselijke vliegveld te hebben veroverd. Om Bani Walid wordt al ongeveer een maand gevochten.

Ondanks de vele successen van de NTC is Kaddafi nog altijd spoorloos, ongeveer anderhalve maand na zijn val. Het is ook onduidelijk of hij zijn laatste volgelingen zelf nog aanvoert. Mogelijk ligt het bevel van de strijd nu bij Kaddafi's zoon Seif al-Islam. Die zou zich hebben verschanst in Bani Walid.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden