Nieuw bewijs voor water op Mars

Wetenschappers hebben nieuw bewijs gevonden dat er miljarden jaren geleden water stroomde op Mars. In de zogeheten Endeavour-krater stond vroeger een laag water. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt. De ontdekking staat in de nieuwste editie van het wetenschapsblad Science.

null Beeld AP
Beeld AP

Het bewijs is gevonden met de verkenner Opportunity. Die rijdt sinds januari 2004 rond op Mars. Sinds 2011 doet het karretje onderzoek bij de krater Endeavour, die rond de evenaar van de planeet ligt.

De krater ontstond toen een meteoroïde ongeveer 3,7 miljard jaar geleden insloeg. Na de inslag was het water erg zout en zuur, maar ervoor was het vrij neutraal. Dat zou gunstig zijn voor microben, minieme organismes. De jongere verkenner Curiosity had op een ander deel van Mars ook al sporen van water ontdekt.

Dampkring
Water is de bron van het leven op aarde. Dat Mars lang geleden water had, betekent dat er misschien leven mogelijk was. In de loop van miljarden jaren is Mars zijn dampkring echter kwijtgeraakt. De planeet is tegenwoordig dor, kil, guur en onherbergzaam.

De Opportunity viert zaterdag zijn 10e verjaardag op Mars. Nog nooit heeft een voertuig het zo lang volgehouden op de planeet. In die tijd heeft de verkenner een afstand van bijna 40 kilometer afgelegd. De verkenner moest sporen van water vinden. Dat lukte al binnen enkele weken: in de bodem rond de landingsplek bleken mineralen te zitten die op aarde alleen ontstaan in water.

Karretje
Nader onderzoek wees uit dat de Opportunity op de kustlijn van een opgedroogde zoute zee stond. De levensduur van de Opportunity is opmerkelijk. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA rekende erop dat het karretje het maar 90 dagen zou volhouden. Enkele weken voor de Opportunity kwam zijn tweelingbroer Spirit aan op Mars. Die 'stierf' in maart 2010, na een missie van ruim 6 jaar.

Het Marskarretje Opportunity. Beeld AP
Het Marskarretje Opportunity.Beeld AP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden