Nieuw bewijs uit gekraakte gsm over liquidatie Bouhbouh

Deskundigen hebben de gecodeerde smartphone van de in 2013 in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum doodgeschoten crimineel Souhail Laachir gekraakt. Justitie ziet in nu leesbaar gemaakt mailverkeer nieuw bewijs dat Benaouf A. een rol speelde bij de liquidatie van Najeb Bouhbouh in oktober 2012, voor een hotel in Antwerpen.

Paul Vugts
Benaouf A. in de rechtbank. Beeld Aloys Oosterwijk
Benaouf A. in de rechtbank.Beeld Aloys Oosterwijk

Die geruchtmakende liquidatie wordt gezien als katalysator in de nog altijd voortdurende onderwereldvete. Benaouf A. werd tot tien jaar veroordeeld voor zijn rol bij de moord op Bouhbouh. Vanaf maandag dient het hoger beroep in die zaak.

Zoals zoveel criminelen maakte ook Benaouf A.'s vriend en 'boekhouder' Souhail Laachir gebruik van een peperdure 'PGP-telefoon'. De versleuteling van zo'n telefoon werd tot voor kort beschouwd als niet te kraken. De criminelen waanden zich bij het gebruik van deze toestellen onbespied. De opsporingsdiensten hebben op de nu toch gedecodeerde telefoons brisante informatie gevonden.

Laachirs telefoon werd gevonden nadat hij op 26 mei 2013 was doodgeschoten tijdens dancefeest Waterfront in het Scheepvaartmuseum - volgens justitie in opdracht van een crimineel uit de rivaliserende groepering waarvan ook Bouhbouh onderdeel uitmaakte.

'Gesprekjes'
Uit de nu leesbaar gemaakte mails van Laachir maakt justitie op dat de vertrouweling van Benaouf A. zich in de dagen voor zijn dood druk maakte om de BMW die bij de liquidatie van Najeb Bouhbouh in 2012 was gebruikt.

De 'gesprekjes' gaan onder meer over de arrestatie van degene die de BMW in Duitsland had gehuurd. Laachir en zijn gesprekspartner lijken 'gestresst' omdat 'hoofd', volgens justitie Benaouf A., en (vooral) zijzelf in problemen zullen komen als die autohuurder zal praten met de politie of als anderszins blijkt dat A. in die bewuste BMW heeft gereden. (Dan is hij 'de lul', zo wordt de vrees uitgedrukt.)

Ook lijkt aan de orde te komen dat de betrokkenen bij de moord op Bouhbouh veel berichten hebben verstuurd op verschillende plekken. De BMW kan door verkeerscamera's zijn waargenomen.

Mogelijke bewijzen
Het mailverkeer heeft plaatsgevonden ruim twee weken vóórdat Benaouf A. voor betrokkenheid bij de liquidatie van Bouhbouh zou worden aangehouden.

Kortom: de groep rond A. maakte zich druk om mogelijke bewijzen van betrokkenheid bij de moord op Bouhbouh toen buiten de opsporingsdiensten nog helemaal niet bekend was dat de groep aan die liquidatie was te linken. De telefoon lijkt zo 'daderinformatie' te bevatten: wetenschap die alleen daders en hun entourage konden hebben. Ze bespreken ook dat voor 'een alibi' wordt gezorgd.

Grote onrust in het milieu om PGP's
In het criminele milieu heerst grote onrust nu deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut onverwacht de peperdure PGP-gsm's weten te kraken. Juist omdat de criminelen zich met die telefoons onbespied waanden, lieten ze de voorzichtigheid varen die ze met hun gewone telefoons wel in acht namen.

Daardoor leveren de nu gekraakte smartphones, in spyshops en via internet te koop voor 1200 euro of meer, de recherche na uitlezing een schat aan vitale nieuwe informatie.

Eerst werd in Brabant een drugshandelaar veroordeeld mede op basis van ontcijferde mails uit zijn PGP-telefoon, later gebruikten ook rechters in andere zaken ontsleutelde mails als bewijs.

In Amsterdam is de zaak tegen Benaouf A. het tweede proces over een liquidatie(plan) waarin gekraakte PGP's extra bewijs lijken te leveren. Ook de gsm's van drie van de vier jonge mannen die in februari vorig jaar in West volgens justitie een rivaal wilden liquideren, zijn gekraakt en lijken nieuw bewijs te leveren.

Het Openbaar Ministerie wil in de aanloop naar het hoger beroep van Benaouf A. nog niet formeel op de gegevens uit de gekraakte telefoon ingaan.

Gewraakte BMW
Advocaat Sander Janssen van Benaouf A. ziet de inhoud van de nu onthulde gesprekken juist als steun voor wat zijn cliënt altijd heeft gezegd: dat bij die gewraakte BMW meer criminelen betrokken waren - die wellicht wél met de moord op Bouhbouh te maken hadden.

"De nieuwe informatie toont ondubbelzinnig aan dat anderen al erg met de zaak Bouhbouh bezig waren voordat Benaouf A. werd aangehouden en dat ze al over opvallend accurate informatie beschikten," zegt Janssen. "Dat bevestigt het beeld dat anderen bij die liquidatie betrokken zijn geweest, zoals A. zegt."

A.'s hoger beroep dient maandag, dinsdag en mogelijk donderdag in het Amsterdamse gerechtshof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden