Nieuw bestuur voor alle stadsdelen is overal gelukt

Het moest snel en het kon snel: net iets meer dan twee weken na de verkiezingen hebben alle zeven stadsdelen een bestuurscommissie met een dagelijks bestuur. De gemeenteraad had de stadsdelen tot 7 april gegeven om met een nieuw bestuur op de proppen te komen.

Patrick Meershoek
null Beeld anp
Beeld anp

Dat is overal gelukt. Enkele opvallende zaken: Noord heeft de komende vier jaar een bestuur met drie vrouwen (Coby van Berkum van de PvdA, Saskia Groenewoud van D66 en Erna Berends van de SP). Geen toeval overigens: negen van de dertien zetels in Noord worden door een vrouw bezet.

De PvdA maakt in alle stadsdelen deel uit van het dagelijks bestuur. D66 zit in zes van de zeven stadsdelen in het bestuur: in Zuidoost werd D66 te licht bevonden om mee te doen in de coalitie. In alle besturen zitten mensen met veel vlieguren. In Centrum gaan de bestuurders van de vorige periode door, nu wel met Boudewijn Oranje van D66 als stadsdeelvoorzitter.

D66 levert in Centrum, Oost, West en Zuid de stadsdeelvoorzitter. In Noord, Nieuw-West en Zuidoost heeft de PvdA de voorzittershamer in handen. De VVD is vertegenwoordigd in Zuid en Zuidoost, waarbij het bijzonder mag worden genoemd dat de VVD in Zuidoost met slechts een zetel in de commissie de ervaren financiële man Emile Jaensch als bestuurder levert.

GroenLinks bestuurt mee in vier stadsdelen: Oost, Centrum, West en Zuidoost. De SP, toch een van de grote winnaars bij de verkiezingen, levert bestuurders in Noord en Nieuw-West.

Aanstaande maandag wordt in alle stadsdelen een vergadering gehouden waarop de bestuurders worden benoemd door de leden van de bestuurscommissie.

null Beeld Chantal van Wessel
Beeld Chantal van Wessel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden