Nieuw beleid begint pijn te doen: festivals zoeken locatie

Het nieuwe evenementenbeleid begint pijn te doen. Organisatoren van grote festivals als Strafwerk, Elrow en Nomads hebben nog geen zekerheid over een locatie voor komend jaar.

Jesper Roele
Onder meer de organisator van Strafwerk heeft nog geen zekerheid over een locatie voor komend jaar. Beeld Amaury Miller
Onder meer de organisator van Strafwerk heeft nog geen zekerheid over een locatie voor komend jaar.Beeld Amaury Miller

Er zijn de afgelopen tijd meerdere festivalterreinen in Amsterdam geschrapt: Blijburg, Riekerhaven en Ruig­oord. Daartegenover staat alleen het N1-terrein in Westpoort als nieuwe festivallocatie. Dat zorgt voor hoofdbrekens bij festivalorganisatoren als Tom Veldhuis, van Apenkooi.

Met de gemeente kijkt hij naar verschillende opties voor Strafwerk en Elrow. "Je merkt dat alles dit jaar minder snel gaat. Je dient voor 1 december melding te maken van een festival op een bepaalde locatie, maar het is lastig plannen maken zonder duidelijkheid. De gemeente heeft toegezegd dat het goedkomt, maar het duurt eigenlijk al te lang. Dj's worden een jaar van tevoren geboekt en er zijn ook al mensen voor de festivals aan het werk."'

Jammer voor Amsterdammers'
Ook Daniel van Drunen van Chasing the Hihat, dat de festivals Nomads en Georgie's Wundergarten organiseert, maakt zich zorgen. "Wij zoeken nog een plek voor twee evenementen met in totaal 20.000 bezoekers. De gemeente heeft toegezegd dat er snel een oplossing komt. Bijna 90 procent van de bezoekers van onze festivals komt uit Amsterdam; het zou zonde zijn als daarvoor geen plek is in de stad."

Volgens Van Drunen kan 2019 het jaar worden waarin festivals stoppen of vertrekken uit Amsterdam. En dat zou een klap zijn voor de stad, vindt de organisator. "Vanaf 2012 kregen we de ruimte om een culturele lappendeken van festivals over de stad heen te leggen. We zijn blij dat we de cultuur zo hebben kunnen ontwikkelen, maar voor volgend jaar hebben we snel duidelijkheid nodig."

Van Drunen: "Er wordt nu gezegd dat de stad vol is en dat er geen ruimte meer is. Enkele exploitanten van festivallocaties zouden ons graag hebben, maar zij zitten aan de grens van geluidsbelastende evenementdagen."

Volgens de organisator zou de gemeente zich actiever moeten opstellen bij de bemiddeling tussen exploitanten en organisatoren.

Geïnvesteerd in duurzaamheid
Veldhuis denkt ook dat de gemeente kan ­helpen. "Festivals die duurzaam zijn, zouden een streepje voor krijgen bij de gemeente. Wij hebben daar volop in geïnvesteerd de laatste paar jaar. Je kan dan niet zes tot zeven maanden van tevoren tegen een festival zeggen dat er geen locatie is."

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat alle aanmeldingen voor een plek op de evenementenkalender in kaart worden gebracht.

"We proberen voor iedereen een geschikte plek te vinden op basis van de afspraken in het evenementenbeleid."

In dat beleidsdocument is per locatie vastgesteld hoeveel dagen er evenementen mogen worden gehouden, en hoeveel decibellen er mogen worden geproduceerd.

Dat het nu dringen is voor een plekje, merkt ook Demien de Rooij, programmeur van de NDSM-werf. "Het aantal aanvragen om een festival op de NDSM-werf te organiseren is een stuk hoger dan in voorgaande jaren. In november bepalen wij altijd wie we groen licht geven en in die periode stond de telefoon roodgloeiend."

Ook Norinda Fennema van Tuinen van West bevestigt dit beeld. "Je merkt dat festivallocaties schaars worden in de stad. Wij bepalen als ondernemersvereniging wie van de aanvragers een festival mag organiseren in 2019. Ik schat dat we slechts de helft van de aanvragers aan een plek hebben kunnen helpen."

N1-terrein omstreden

Voormalig burgemeester Van der Laan is met festivalorganisatoren een nieuw evenementenbeleid overeengekomen.


Uitgangspunt werd het streven naar een goede balans tussen feesten en wonen en beperkte groei van het aantal festivals. In het bestuursakkoord van de huidige coalitie is afgesproken festivals duurzamer te maken en de overlast terug te dringen.

Voor elke evenementenlocatie in de stad is door de gemeente een profiel opgesteld. Daarin is opgenomen hoeveel evenementen er maximaal per jaar mogen worden georganiseerd.
Ook loopt er een proef met het N1-terrein in Westpoort als festival­locatie. Organisatoren zijn positief over de plek langs de A5, maar de ­gemeente heeft nog geen besluit ­genomen of de proef een vervolg krijgt.

De provincie klaagde eerder al dat Amsterdam de afspraken schendt als deze plek als evenemententerrein wordt gebruikt; er zou daardoor te weinig ruimte in het havengebied overblijven voor uitbreiding van de industrie.
Tevens werd in omliggende plaatsen als Halfweg en Spaarnwoude veel geklaagd over geluidsoverlast.

null Beeld Barbara Lateur
Beeld Barbara Lateur
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden