Nieuw bedrijf moet Wallen upgraden

Een nieuwe investeringsmaatschappij van de gemeente Amsterdam moet gaan zorgen voor een opwaardering van het Wallengebied. Het stadsbestuur werkt aan de oprichting van de onderneming '1012 Inc', die samen met andere investeerders panden in de rosse buurt gaat aankopen, beheren en exploiteren. De naam van het bedrijf verwijst naar de postcode van het district.

null Beeld anp
Beeld anp

Met het investeringsvehikel wil Amsterdam de leefbaarheid van het Wallengebied vergroten en de 'monocultuur' doorbreken. In het gebied bevinden zich veel prostitutieramen, coffeeshops, seksclubs en gokhallen.

De gemeente is al enkele jaren bezig de buurt te transformeren, waarbij prostitutie en drugs plaatsmaken voor modeateliers, restaurants en nette horeca. Voor de herontwikkeling zijn al twee gemeentelijke vastgoedbedrijven actief, namelijk NV Stadsgoed en NV Zeedijk.

Als eerste stap zullen deze worden samengevoegd in 1012 Inc, een bedrijf met 220 panden met een taxatiewaarde van ongeveer 189 miljoen euro. De nieuwe NV gaat vervolgens kapitaal aantrekken bij investeerders.

Volgens de gemeente hebben al enkele partijen belangstelling getoond, waaronder woningcorporatie Ymere, Rabobank en de bouwbedrijven Verwelius en VolkerWessels. Het bedrijf 1012 Inc 'zal zorgen voor rendement, zorgvuldig portefeuillebeheer voorstaan en een spin in het web zijn voor investeerders en ondernemers die mee willen doen in het opwaarderen van het stadshart', zegt de gemeente. Daarbij worden ook buurtinitiatieven ondersteund.

De gemeente, die altijd partij zal blijven in het bedrijf, blijft toezien op redelijke huurprijzen en een gevarieerd aanbod van winkels en voorzieningen. Eind februari buigt de gemeenteraad zich over de voorstellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden