Nieuw asiel te laat klaar

AMSTERDAM - Het dierenasiel aan de Polderweg zit in problemen, doordat de verhuizing naar het nieuwe onderkomen in Osdorp is vertraagd. De gemeente wil desondanks dat de vierhonderd honden en katten voor 1 juli vertrekken.Directeur Erik Mulder van het 106 jaar oude dierenasiel aan de Polderweg in Oost/Watergraafsmeer vreest dat hij met zijn dieren op straat komt te staan nu de opening van het nieuwe asiel aan de Osdorpse Ookmeerweg op zich laat wachten. ''Het gebouw zou eerst vorig jaar december klaar zijn, sindsdien is het steeds uitgesteld. De hondenkennels zijn nu eindelijk af, die van de katten nog niet.'' Omdat iedere gemeente verplicht is zwerfdieren op te vangen, heeft niet alleen het asiel maar ook de gemeente 'een acuut probleem', vindt Mulder.

Bij het begin van de bouw verzakten de heipalen, sindsdien doken allerlei obstakels op, de laatste fikse tegenvaller was een fout met de vloeren en wanden van de kattenkennels: om de verblijven schoon te houden, moeten ze worden voorzien van een speciale coating. Vanwege bezuinigingen zijn de muren niet van beton, maar van kalkzandsteen gemaakt, met daaroverheen stucwerk als onderlaag voor de coating. Bij nader inzien bleek de kalkzandsteen volstrekt ongeschikt als onderlaag.

Resultaat is dat maar liefst 1500 vierkante meter stucwerk vervangen moet worden door een cementlaag. Kosten: twee ton. Bovendien vertonen de nieuwe vloeren scheuren. Reparatie daarvan kost nog eens dertigduizend euro.

Het dierenasiel is inmiddels blut. De 150.000 euro voor de inrichting, is al op gegaan aan andere tegenvallers tijdens de bouw. ''Ik krijg vast een prachtig pand, maar ik kan het niet inrichten,'' zegt Mulder vertwijfeld.

VVD en SP willen het asiel steunen. Een motie moet ervoor zorgen dat het asiel het tekort van 380.000 kan lenen. Dat zou ook moeten gelden voor de juridische kosten die nodig zijn om de financiële tegenvallers te verhalen.

Meest acuut is nu het probleem dat de dieren op 1 juli weg moeten zijn op de Polderweg, terwijl het nieuwe asiel nog niet af is. Mulder hoopt op vier maanden uitstel. Dit is volgens een woordvoerster van stadsdeel Oost/Watergraafsmeer onmogelijk. ''Dan loopt het volledige bouwproces van het Polderweggebied vertraging op. Dat kost heel veel geld. We kunnen ons niet nog een tegenvaller permitteren.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden