Nieuw Amsterdam werd 350 jaar geleden New York, maar reken niet op een feestje

Het is deze week 350 jaar geleden dat Nieuw Amsterdam overging in New York. Maar reken vooral niet op een feestje, schrijft Sam Roberts in The New York Times.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Op 26 augustus 1664 namen de Engelsen de Nederlandse vestiging Nieuw-Amsterdam zonder slag of stoot in. Op 8 september was de deal rond: Nieuw Amsterdam werd New York.

Maar de New Yorkers vieren liever feest met ons dan met de Engelsen. De stad bleek een vruchtbare haven, een pareltje van het Britse rijk. Maar liever staan de Amerikanen stil bij de Nederlandse periode. Zo groot als Amerika uitpakte tijdens het Hudsonjaar in 2009, toen gevierd werd dat Henry Hudson vierhonderd jaar geleden de Amsterdamse haven uitvoer en Manhattan ontdekte, zo geruisloos gaat dit moment voorbij. De Amerikanen zouden liever niet herinnerd worden aan de overname door de Engelsen.

Niet zo vreemd, zegt Beerd Beukenhorst, amerikanist aan de UvA: 'De Amerikanen hebben met de Engelsen wat wij met Duitsland hebben. Van oudsher een vijandschap, die nu meer lijkt op gezonde competitie.'

Nog geen driehonderd
In 1964 kwam nog geen driehonderd man af op een groot feest georganiseerd ter ere van het driehonderdjarige bestaan van de stad New York. In plaats van de burgemeester feestte een look-a-like van George Washington mee, schrijft Roberts.

De New Yorkse gemeenteraad besloot in de jaren zeventig dat op het zegel en de vlag van New York het jaar 1664 vervangen moest worden door 1625, het jaar van de stichting van de stad Nieuw Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden