Nieuw advies voor middelbare scholier? Lastig in Amsterdam

Middelbare scholen gaan voortaan na twee jaar voortgezet onderwijs opnieuw een advies uitbrengen, zoals leerlingen ook al aan het eind van de basisschool ontvangen. Een reëel plan voor Amsterdam?

'Het lijkt dus logisch om na twee jaar een nieuw moment in te bouwen waarin je met zijn allen bespreekt: waar sta je nu?'Beeld anp

Voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad, die het nieuwe advies bedacht, noemt het plan tegenover Trouw "een van de antwoorden op de kansenongelijkheid in het onderwijs".

"Het schooladvies moet iets zeggen over de start van de middelbare school en niet dienen als verwachting van welk diploma je uiteindelijk gaat halen. Het lijkt ons dus logisch om na twee jaar een nieuw moment in te bouwen waarin je met zijn allen bespreekt: waar sta je nu?"

Categoriale scholen
De wens van Rosenmöller en zijn koepelorganisatie van middelbare scholen blijkt in Amsterdam nog niet zo eenvoudig uitvoerbaar. De stad heeft veel categoriale scholen, scholen met één niveau, waardoor kinderen die een herzien advies zouden krijgen, moeten wisselen van school.

Wie na de tweede klas moet of wil overstappen, vindt ook niet zo makkelijk een andere school, ervaren ouders. Het komt voor dat ouders wel vijftien scholen moeten bellen voordat zij voor hun kind een plek vinden in de tweede of derde klas.

Brede scholengemeenschap
De Vereniging van Schoolbesturen heeft het voorstel van de VO-raad nog niet besproken, maar bestuurder Betty van Nieuwenhuizen zegt dat het wel aan bod komt.

Ze benadrukt dat scholen kinderen met een dubbel advies of die misschien een hoger niveau in hun mars hebben, adviseren een brede scholengemeenschap te kiezen. Van die scholengemeenschappen met minimaal drie niveaus zijn er nu zestien in de stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden