Nieuw 4G-netwerk presteert het best in de Kinkerbuurt

KPN biedt sinds deze maand als eerste supersnel 4G-internet. 4G moet de nieuwe standaard worden voor mobiel internet, waar nu 3G-internet nog de norm is. 4G zorgt er bijvoorbeeld voor dat filmpjes veel sneller bekeken kunnen worden, in een betere kwaliteit en zonder haperen. Het Parool testte in welke buurten je het meest profijt hebt van het nieuwe netwerk.

null Beeld Barbara Moget/Shop Around
Beeld Barbara Moget/Shop Around

Betrekkelijk verrassend, maar de Kinkerbuurt is vooralsnog de nieuwe linkerrijbaan op de supersnelweg van het mobiele internet. Hoewel 4G-internet pas twee weken beschikbaar is in Amsterdam en omgeving, heeft pionier KPN al honderden mobiele masten vervangen om de dekking in de hele regio te garanderen. Maar een rondrit door de stad leert dat er nog flink verschil zit in de prestaties van het mobiele snelheidsmonster. Met de Kinkerbuurt als opvallende kampioen.

Dat de downloadsnelheden in de slagschaduw van KPN-bolwerken excellent zijn, ligt voor de hand. Zowel in de verre omgeving van de KPN-toren bij station RAI als de IJmast in Noord slaat de digitale snelheidsmeter tot boven de vijftig megabit per seconde (mbps) uit. De snelheid van menig thuisnetwerk verbleekt daarbij.

Wat opvalt is dat het 4G-signaal overal in de stad meetbaar is - ook in de buitenwijken. Wel zijn de topsnelheden daar vaak ver uit zicht en levert 4G maar een iets hogere snelheid op dan het bestaande mobiele netwerk van de 3G-standaard.

Van heel behoorlijk naar zozo
Tijdens de tocht door de stad worden de laagste snelheden gemeten rondom de Zeilstraat, Oud-Zuid, Slotervaart en in Nieuw-West. Opvallend is ook dat in Zuidoost op de Arenaboulevard het signaal heel behoorlijk is en op het naastgelegen Bijlmerplein maar zozo. Maar alleen in Ouderkerk aan de Amstel schakelt de mobiel een tandje terug naar het huidige 3G-netwerk, en in de metrotunnel.

Het zijn overigens momentopnamen. Niet alleen doordat KPN nog masten toevoegt - per week worden zestig mobiele zendparken aangepakt - maar ook doordat steeds meer mensen van het netwerk gebruik zullen maken. Dat heeft - positieve en negatieve - gevolgen voor de snelheid waarmee data kan worden verzonden en ontvangen.

Lees vandaag in het Parool: 4G: overal snel internet op zak.

null Beeld Jorris Verboon/Het Parool
Beeld Jorris Verboon/Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden