PlusAchtergrond

Niet zonder ons: leven en werken met een hersenaandoening

In het programma Niet zonder ons gaan zes mensen met een hersenaandoening weer aan het werk. Een van hen is Peter Voogel, oud-marktkoopman op de Cuyp.

Presentatrice Martine van Os en neuropsycholoog Erik Scherder met de zes deelnemers aan Niet zonder ons. Beeld Janita Sassen / MAX

‘Hé ouwe filmster!’ roepen de mannen van de viskraam op de Albert Cuyp hem na sinds ze ­Peter Voogel met een filmploeg voorbij zagen komen. Beetje dollen, dat hoort erbij, zegt ­Voogel, die zelf 35 jaar stoffen verkocht op de markt. Hij kent er iedereen, en toch heeft hij ze nog niet verteld waarom hij een paar ­weken ­geleden voorbijliep met een cameraman in zijn kielzog. “Niet uit schaamte hoor, maar ik wil niet dat mensen me anders gaan ­bekijken.”

Vanaf maandag zal dat anders zijn, dan is ­Voogel, met vijf anderen, te zien in het programma Niet zonder ons van Omroep MAX. Ze hebben allen een hersenaandoening, drie van hen kampen met dementie. Bij Voogel werd die ­diagnose in de zomer van 2018 gesteld.

“Hij werd vergeetachtig, wist opeens niet meer waar de thermostaat zat, of liep de winkel uit zonder af te rekenen,” vertelt Voogels vrouw Mirza. “Maar ik voel me prima,” vult Voogel haar aan. Hij is, ondanks zijn ziekte, nog steeds ­dezelfde ‘gelijkmatige man’ die hij altijd was. En een man die graag werkt. “Niks doen is niets voor mij, ik maak me graag nuttig.”

Dat actief blijven goed is voor mensen met een hersenaandoening, is ook de stellige overtuiging van neuropsycholoog Erik Scherder, die ook bij het door Martine van Os gepresenteerde programma betrokken is. Leg de focus op wat mensen nog wél kunnen, in plaats van op hun aandoening, is zijn boodschap.

Voorland

Voogel werkt deze wintermaanden op de ijsbaan op het Museumplein. Gaat best, zegt hij, al merkt hij dat hij na een lange dag wel moe is, en daardoor soms wat meer in de war. “Dan gaat ie midden in de nacht douchen, of hij gaat ontbijten,” zegt zijn vrouw. Op de dagbesteding waar Voogel naartoe gaat, helpt hij in de keuken. “Dan maak ik de lunch klaar. Nadat ik gestopt was op de markt werkte ik ook in de catering, dus dat lukt me wel.”

Dat is ook de reden waarom Voogel besloot mee te doen aan het programma: laten zien dat mensen met dementie er nog toe doen. ­“Nederland vergrijst en mensen worden steeds ouder, dus zullen ziektes als de mijne ook steeds vaker voorkomen. Ik hoop te laten zien dat we nog meetellen.”

Vermoeiend

Voor het programma werd Voogel, samen met twee andere mannen met dementie, aan het werk gezet in de keuken van cultureel centrum CC Amstel. Hij schrok wel een beetje van zijn medekandidaten, die in een gevorderd stadium van de ziekte zitten. “Dat is toch je voorland.”

Aanvankelijk werd in overleg besloten dat het baantje slechts voor de duur van de opnames zou zijn, maar inmiddels heeft Voogel gehoord dat hij mogelijk bij CC Amstel kan blijven .

Voogel gaat sowieso op zoek naar ander werk. Betaald of onbetaald, dat maakt hem niet zoveel uit. Zolang hij maar niet de hele dag thuis op de bank zit, want daar knapt hij, maar ook zijn vrouw niet van op. Want ondanks zijn positieve instelling is het soms zwaar, zegt zijn vrouw. “Ik moet hem in alles begeleiden, dat is ontzettend vermoeiend.” Het is goed als het stigma op ­dementie verdwijnt, maar ze wil waken voor een te positief beeld. “Het blijft een kloteziekte.”

Niet zonder ons, vanaf maandag 3 februari om 21.30 uur op NPO 1.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden