Lezersbrief

‘Niet zeuren, registratieplicht Airbnb is een mooi begin’

Het is jammer dat bedrijven als Airbnb en Booking.com niet gedwongen kunnen worden, maar voor de gemeente liggen er volop kansen, vindt oud-deelraadslid voor de PvdA Joop Lahaise.

Beeld ANP XTRA

Gemeenten en experts vinden de Airbnb-registratieplicht niet ver genoeg gaan (Het Parool, dinsdag). Toch is dit een geweldig begin met uitzicht op het serieus indammen van vakantieverhuur, die juist door wanbeleid is ontspoord. Moet je wel durven handhaven. De vraag is of Amsterdam dat durft én kan.

Verplichte registratie van het korte tijd verhuren van je woning aan toeristen is bepaald geen nieuw idee. Ondergetekende presenteerde het aan toenmalig Woonwethouder en partijgenoot Freek Ossel (2008-2012), die er niks in zag. Reden: het toen­malig heilig geloof, ook bij linkse partijen in het gemeentebestuur, in de vrije markt en het toerisme. Vooral de VVD hechtte aan het recht om met ‘jouw’ woning te doen wat ‘jij’ wilt.

Huisjes melken als grondrecht, een raar soort opvatting van liberalisme. Wie de rapporten las, wist waar dat op uit moest draaien: stelselmatig misbruik van de verhuurregels, exploderende woningprijzen en huren, woningnood. We zitten er middenin. Tien jaar van laksheid en wegkijken hebben hun tot geëist.

De registratie-eis van staatssecretaris Van Veldhoven komt laat. Het zal een kwestie van de lange adem worden om al die woningen weer terug te krijgen voor de Amsterdammers. De verleiding ligt om de hoek om medelijden te hebben met de woning­eigenaren die hun verdiensten zien opdrogen.

Dan moet je stevig in je schoenen staan als stadsbestuur. Het huidige bestuur staat er wat dat betreft beter voor dan de vriendelijke Freek Ossel. Er hoeven nu geen compromissen met de VVD te worden gesloten. En aan SP-wethouder Laurens Ivens zal het zeker niet liggen.

Boetes van 83.000 euro

Jammer dat gemeenten zich vooral kritisch uitlaten over de registratieplicht. Ja, het is jammer dat we bedrijven als Airbnb en Booking.com niet kunnen dwingen, maar voor de gemeente liggen er volop kansen. Gooi zelf een website in de lucht, waar de regels helder staan uitgelegd en waar iedereen die aan toeristen wil verhuren zich als verhuurder moet presenteren. Wie dat nalaat en toch op vakantieverhuur wordt betrapt, kan op een boete rekenen. Immers: 83.000 euro is geen bedrag waar je graag risico’s voor loopt.

Ten slotte, in het verleden is – zoals wel vaker – handhaving de achilleshiel gebleken. Amsterdammers verlinken hun buren niet graag, dus opsporingsambtenaren moeten zelf op pad. Een registratiesysteem plus website/app kan echter helpen om sneller het kaf van het koren te scheiden en om Amsterdammers die veel overlast ervaren over hun schroom heen te helpen om een terechte klacht in te dienen. Bovendien hark je als gemeente met een paar boetes al een paar jaarsalarissen van opsporingsambtenaren binnen.

Kortom, niet zeuren, pak aan die maatregel. Van 20.000 naar hooguit 10.000 Airbnb-adressen betekent evenzoveel woningen erbij.

Joop Lahaise, oud-deelraadslid Amsterdam-Centrum voor de PvdA 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden