'Niet verantwoord om Leger des Heils te openen naast kwetsbare schoolopvang'

Het is niet verantwoord een verslaafdenopvang van het Leger des Heils te openen naast twee Altrascholen voor kwetsbare kinderen op het AMC-terrein, staat in een risicoanalyse. Dinsdag bespreekt het college van b. en w. de zaak.

Leonie Hosselet
Het AMC terrein in Zuid Oost Beeld Jean-Pierre Jans
Het AMC terrein in Zuid OostBeeld Jean-Pierre Jans

Domusplus, een 24-uursopvang voor langdurig verslaafden, wordt op 24 september geopend naast het gebouw van Altra Bleichrodt en Altra Bascule in Zuidoost.

Het Leger des Heils en Altra waren overeengekomen dat een onafhankelijk onderzoeksbureau vóór de opening een risicoanalyse zou maken. Daaruit zou moeten blijken wat voor risico's de combinatie van de twee doelgroepen - verslaafden en leerlingen met een autistische stoornis, adhd, odd of depressieve klachten - met zich mee zou brengen, en hoe daarmee moest worden omgegaan.

Het concept van die analyse, door de DSP-groep, ligt nu op tafel. Daarin wordt geconcludeerd dat door het ziektebeeld van de leerlingen risico's zijn die niet kunnen worden voorkomen. 'Onverwachte situaties hebben op onze leerlingen veel meer impact dan op andere kinderen,' zegt Altra-bestuurder Nicolette Engbers. Een leerling kan door een onverwachte confrontatie met een inwoner van Domusplus agressief reageren, depressief worden of angst krijgen om naar school te gaan.

Alternatieve locaties
Engbers heeft wethouder Zorg en Welzijn Eric van der Burg gevraagd te helpen met zoeken naar alternatieve locaties. Hij bespreekt de zaak dinsdag met het college van b. en w. Het college zal dan zijn standpunt over de kwestie bepalen. De uiteindelijke beslissing ligt bij het Leger des Heils, omdat het al toestemming heeft om de locatie open te stellen.

Engbers hoopt dat het college in elk geval uitspreekt dat dat onwenselijk is. 'We hebben vertrouwen in het Leger, ze doen goed werk. Maar dit is een unieke situatie, het gaat om de enige havo-vwo-school voor autistische kinderen in de wijde omtrek.'

Onevenwichtig
Henk Dijkstra, directeur van Leger des Heils Amsterdam, accepteert de risicoanalyse op basis van interviews niet omdat hij het resultaat te onevenwichtig vindt. 'Wat vanuit Altra is gezegd, hebben de onderzoekers veel zwaarder gewogen dan wat het Leger des Heils heeft gezegd. Wij hebben in deze stad achtentwintig orthopedagogen en psychologen in dienst. Die hebben zich er ook in verdiept.'

Het Leger des Heils wil er zorg voor dragen dat verslaafden en kinderen elkaar niet tegenkomen en dat de aanlooproute naar de gebouwen door hekken wordt gescheiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden