Niet veel mannen kwamen zeiken: 5.000 liter plas ingezameld tijdens Sail
Diane Kleinhout van Waternet zegt niet teleurgesteld te zijn in mannen. Maar toch. De urine-inzamelingsactie 'Kom zeiken op Sail' leverde een teleurstellend resultaat op: geen 100.000 liter mannenplas maar slechts vijfduizend liter die wordt omgezet in fosfaat en kunstmest.
De prominente plek van de urinoirs, open en bloot op de De Ruyterkade en de Piet Heinkade, speelde een rol, vermoedt Kleinhout. 'Er stonden geen schotten tussen de urinoirs, mannen gingen liever naar de gewone toiletten.'
Overigens was voor vrouwen geen 'Kom zeiken op Sail'-actie. Damesplas is moeilijker in te zamelen, ook door het gebruik van toiletpapier.
Het streven van Waternet was om in vijf dagen Sail een half miljoen mannelijke plasbeurten met putzuigers in de avonduren naar de fosfaatfabriek in Amsterdam-West te brengen, goed voor 140 kilo struviet.
Niet gedupeerd
Deze Sail-meststof wordt gebruikt voor groene projecten die Amsterdam bestand moeten maken tegen wateroverlast als gevolg van vaker voorkomende hoosbuien. Groenvoorzieningen op bijvoorbeeld daken en muren helpen regen op te vangen.
Deze projecten worden niet gedupeerd door tegenvallende Sail-plas, verzekert Kleinhout. 'En er is aandacht geweest voor de mooie grondstof die in urine zit. Dit was voor ons de eerste keer dat we pure urine ophaalden bij een festival.'
In de Heineken Music Hall wordt de (mannelijke) toiletgroep omgebouwd voor permanente plasinzameling.