Plus

Niet slikken maar prikken

Journalist Hannah Stöve (25) is kerngezond, maar wil het in opmars zijnde vitamine-infuus weleens uittesten. Wat gaat er je ader in? En merk je er daarna wat van?

Beeld Beeldbewerking: Maarten Steenvoort

Je bent normaal gesproken zo fris als een hoentje, maar nu toch een beetje moe, gestrest, je hebt iets te diep in het glaasje gekeken of last van een jetlag.

In Amerika en Duitsland is het al een paar jaar een trend om je dan in een schoonheidssalon of cosmetische kliniek te laten aansluiten op een infuus met vitaminen, mineralen en antioxidanten. Met als belofte dat je je in no-time weer kiplekker voelt. En als je het geregeld doet, zou je zelfs kunnen rekenen op langdurig meer energie.

Vitaminedrip
The New York Times schreef in 2014 over de rage en vertelde het verhaal van een 29-jarige bankier die tot een uur of drie 's nachts in de kroeg stond om klanten te vermaken, maar wel om half zeven op moest om naar kantoor te gaan. Een vitaminedrip hielp hem de dag fris door te komen.

De Amerikaanse arts John Myers bedacht het vitamine-infuus zo'n dertig jaar geleden. Zijn 'Myers' cocktail' bevatte mineralen en vitamines die uitdroging en voedsel­tekort tegen zouden gaan.

Ook in Nederland kun je bij steeds meer cosmetische klinieken terecht voor een dot extra energie. In Amsterdam bijvoorbeeld bij Doctors Inc. en het vorige maand geopende Clinique Dokter Don. Maar helpt het écht? En zijn er risico's?

Proef op de som
Op naar dokter Donald Ottens (1948) van Clinique Dokter Don in Zuid. In zijn chique kliniek worden naast vitamineshots en -drips ook kleine cosmetische ingrepen gedaan, zoals botox- en fillerinjecties en ooglidcorrecties.

Ottens vertelt me me dat realitysterren Andy van der Meyde en Melisa Schaufeli hem op het idee brachten van de vitamine-infusen. "Melisa ging altijd naar Ibiza voor een drip en vroeg of ze het ook bij mij kon doen. Ik ben er een jaar geleden mee begonnen. We houden ons aan heel bescheiden concentraties en zorgen dat er geen schade ontstaat. Maar het is geen geneeskundige therapie."

Beeld Beeldbewerking Maarten Steenvoort

Wellness
"Ik ben heel voorzichtig met mijn woorden, want anders krijg ik de Vereniging tegen de Kwakzalverij op mijn dak. Wat wij doen, zit meer in het alternatieve circuit - in de wellnesshoek. Ik sluit me aan bij hoe het in Amerika en Duitsland gaat, waar het al dertig jaar heel gebruikelijk is. De patiënt bepaalt uiteindelijk of het helpt. Ze zijn geweldig tevreden en sturen hun hele omgeving langs - en dat is voor ons genoeg."

Gaat het dan meer om het idee dat je iets heel gezonds aan het doen bent? Is de kans daardoor groot dat die mensen het placebo-effect meemaken? Ottens: "Is dat dan erg?" Tja, dat ligt aan de portemonnee. Eén infuus kost tussen de 150 en 170 euro.

Aangeraden wordt zo'n zes keer te komen, maar dokter Ottens vermoedt dat ik ook wel wat van één energiebehandeling zal merken. Als ik 's avonds in bed lig zal ik misschien nog niet moe zijn, oppert hij, of ik word misschien wel midden in de nacht uitgerust wakker.

Matsoe Matsoe
Tijd voor de intake, die door een schoonheidsspecialiste van de kliniek wordt gedaan. Ze vraagt naar mijn medisch verleden, medicijngebruik, allergieën en andere bijzonderheden. Ze vraagt niet of ik al voedingssupplementen slik en hoeveel groente of fruit ik eet. Hierna wordt zonder verdere uitleg het infuus ingebracht.

Wat erin zit, óf er iets in zit: ik heb geen flauw idee. Terwijl ik aan het infuus hang, zie ik onder anderen Matsoe Matsoe uit Oh oh Cherso binnenkomen.

Naast me ligt Jeanette Plantfeber (42) uit Leimuiden aan het infuus, onder een felle warmtelamp. Ze is er voor de tweede keer in twee weken. Ze kampt al jaren met chronische vermoeidheid - werken lukt zelfs niet meer. Ze is al bij verschillende artsen geweest, eet gezond, slikt veel voedingssupplementen, maar blijft uitgeput.

Over het vitamine-infuus is ze razend enthousiast. "Zeker een week had ik veel meer energie, ik wilde van alles doen! Daarna liep het wel weer terug, daarom ben ik snel nog een keer gegaan."

Witte jas
Welke stoffen haar nou zo hebben opgepept, en wat er op dit moment in haar ader wordt gespoten, is haar niet verteld. Dat een mogelijk overschot schadelijk kan zijn, weet Plantfeber ook niet. Maar met een gepromoveerde dokter in een witte jas die het infuus aanlegt, ziet het er allemaal reuze medisch en wetenschappelijk verantwoord uit.

Wat de wetenschap betreft, vraag ik Suzan Tuinier om informatie. Zij is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau en legde het fenomeen vitamine-infuus voor aan de vier hoogleraren uit haar wetenschappelijke adviesraad: hoogleraar Voeding en Farmacologie Renger Witkamp, emeritus hoogleraar Voeding en Levensmiddelen Gertjan Schaafsma, klinisch chemicus Frits Muskiet en maag-lever-darmarts Lisbeth Mathus-Vliegen.

Tuinier: "Het via een infuus toedienen van vitamines aan gezonde mensen vinden ze nogal discutabel. Het gaat een flinke stap verder om vitamines in je bloedbaan toe te dienen dan in de vorm van een tablet."

Witkamp, Schaafsma, Muskiet en Mathus-Vliegen zijn de wetenschappelijke literatuur ingedoken om te kijken of er onderzoek is gedaan naar het toedienen van vitamines bij gezonde mensen. Ze konden geen enkele studie vinden. Tuinier: "Er is nooit een gerandomiseerd onderzoek met een controlegroep gedaan, waarbij twee groepen gezonde mensen werden vergeleken - één met een placebo en één met zo'n vitaminebehandeling."

Experimentele fase
"Er wordt wel steeds meer gekeken naar het effect van een hoge dosering vitamine C bij kanker, tot dusver met veelbelovende resultaten. Maar ook dit is in de experimentele fase." Tot zover het wetenschappelijke aspect van deze behandeling - dat is er dus niet.

De adviesraad van het Vitamine Informatie Bureau ziet dan ook geen enkele reden gezonde mensen op deze manier extra vitamines toe te dienen. "Als er sprake is van een tekort, kunnen vitamines goede dingen voor je doen," zegt Tuinier.

"Bij een ernstig vitamine D-tekort zorgt aanvulling dat mensen zich veel beter voelen en meer energie krijgen, of dat spierpijn minder wordt. En een infuus kan soelaas bieden als vitamines niet meer in je maag worden opgenomen. Maar als je daar geen last van hebt, gezond eet en geen ziektes hebt, is er geen reden dit te doen."

Multivitaminetablet
Maar - ook namens mijn wat bezorgde moeder: kan een behandeling als deze schadelijk zijn? Een te veel aan vitamines plas je toch uit?
Tuinier: "Dat is helaas niet zo. Vet oplosbare vitamines worden opgeslagen in je weefsel en organen zoals je lever, daar kun je zeker een overschot van hebben. En van te veel vitamine B6 kun je heel vervelende neurologische problemen krijgen met als gevolg bijvoorbeeld tintelingen in je handen of voeten. Daarom moet je vooral opletten met de hoeveelheden die je krijgt toegediend."

Ze stelt me snel gerust: "Eén keer een extra dosis is niet heel erg. Je krijgt pas problemen bij een langdurig overschot." Of ik iets van een eenmalige behandeling zal merken, betwijfelen haar experts ten zeerste.
Eenmaal thuis ga ik op tijd naar bed. En ik val, zoals vrijwel altijd, binnen enkele minuten in slaap en word na ruim acht uur weer wakker. De volgende dagen is dat niet anders. Vroeg opstaan blijkt net zo moeilijk te zijn als elke voorgaande februaridag.

Een paar dagen na de behandeling leg ik mijn ingrediëntenlijst van het infuus voor aan de wetenschappelijke adviesraad van het Vitamine Informatie Bureau. Ze zijn niet verbaasd dat ik nog niets merk. "De hoeveelheden die je hebt gekregen, kun je vergelijken met een heel standaard multivitaminetablet," aldus Suzan Tuinier.

"De meeste stoffen zitten in de buurt van honderd procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid, soms net iets daarboven. Dat is ongeveer één keer de hoeveelheid die je uit een gevarieerd dagelijks dieet haalt."

"Niet dat je meer zou moeten krijgen, juist niet, dat kan echt schade veroorzaken. Een van de bestanddelen is taurine, een op cafeïne lijkende stof die ook in energiedrankjes zit. Dat kan wel een opwekkende werking geven, maar dan nog is de hoeveelheid ongeveer te vergelijken met een blikje Red Bull. Dat kan nooit zorgen voor een langdurige energiepiek."

Ook de week na de behandeling merk ik niets. Het zal wel aan mij liggen. Het effect staat of valt immers met het geloof, het vertrouwen en de hoop in het wondermiddel.

Wat gaat er in een energie-infuus?

- Cernevit: 1 ampul (multivitamine)
- Glutation: 600 mg (antioxidant)
- Vitamine B12: 1000 mg
- N-Acetyl-L-Tyrosine: 500 mg (aminozuur)
- Taurine: 1000 mg (aminosulfonzuur)
- L-Phenylalalin: 250 mg (aminozuur)
- Magnesiumchloride: 40 mg
- Calciumchloride: 45 mg
- Kaliumchloride: 15 mg
(bovenste drie zijn zouten, met als hulpstof Glycine)
- L-Carnitine: 1000 mg (antioxidant)
- L-Arginine: 2000 mg (aminozuur)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden