Niet PVV maar GroenLinks grootste partij in Noord

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week is niet de PVV, maar GroenLinks de grootste partij geworden in Amsterdam Noord.

GroenLinks-leider Jesse Klaver tijdens een campagnebijeenkomst op het ROC TOP locatie NDSM. Beeld anp

Dat blijkt uit de definitieve uitslagen per stembureau, die door technische problemen pas donderdag werden gepubliceerd. In Noord haalde GroenLinks 16,5 procent van de stemmen, de PVV kreeg 15,1 procent van de stemmen. In absolute aantallen gaat het om een verschil van 680 stemmen.

Tot nu toe was op wijkniveau alleen nog de voorlopige uitslag beschikbaar, op basis van 457 van de 466 stembureaus. Daarbij bleef de PVV met 15,7 procent van de stemmen GroenLinks net voor. De nieuwe verdeling in Noord maakt geen verschil uit voor de definitieve uitslag in heel Amsterdam - die werd vorige week vrijdag al vastgesteld.

De definitieve uitslag geeft wel inzicht de grote verschillen in het stemgedrag per wijk in Noord. Zo werd de PVV wel de grootste partij in de tuindorpen Nieuwendam, Buiksloot en Oostzaan, waar meer dan 20 procent van de stemmen werd gehaald. GroenLinks haalde die percentages juist in de wijken langs de IJ-oever, zoals Volewijck en IJplein/Vogelbuurt. In Waterland werd de VVD met 23,2 procent van de stemmen veruit de grootste partij, terwijl Denk in de Waterlandpleinbuurt won.

Behalve de winst van GroenLinks in Noord zijn er in de rest van de stad weinig opmerkelijke verschuivingen vergeleken met de voorlopige uitslag. Wel is duidelijk dat Nieuw-West niet de enige plek is waar Denk het goed deed. In het oostelijk deel van de Indische Buurt in Oost werd de partij met 19,8 procent tweede, net achter GroenLinks (22,6 procent).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden