'Niet nóg een pizzatent op de Haarlemmerdijk!'

Bewoners en winkeliers van de ­Haarlemmerdijk ondernemen actie tegen de komst van een filiaal van Domino's pizza in een voormalige ­dameskledingzaak. Niet alleen is dit de vierde pizzatent in één blok, er is ook geen ruimte voor bezorgscooters op de smalle stoep van de dijk.

Julia Cornelissen
'Als je met gezond verstand kijkt naar het plan, kun je de problemen al zien aankomen' Beeld anp
'Als je met gezond verstand kijkt naar het plan, kun je de problemen al zien aankomen'Beeld anp

"Naast pizzeria Toscana en bakkerij Mediterrane, op een steenworp afstand van De Pizzabakkers en pizzeria Pastorale is een Domino's hier gewoon echt niet gewenst," zegt Myra Rooymans, winkelstraatmanager van de Haarlemmerbuurt.

Bewoners maken zich zorgen over gevaarlijke situaties door bezorg­scooters, drukte en stankoverlast uit de keuken. Ze hebben een belangenvereniging opgericht en overwegen juridische stappen.

Pizzadistributiecentrum
Bewoner en scenarist Maria Goos licht nog een bezwaar toe. "Het specialistisch karakter van de buurt wordt aangetast door de komst van dergelijke ketens. Blokker of Etos; daar hebben we in de buurt nog wat aan. Domino's voegt niets toe. Bovendien wordt dat een pizzadistributiecentrum, met een heel ander karakter en andere bezoekers dan een pizzeria."

In een brief aan de bewoners reageert André ten Wolde, ceo van Domino's Nederland en België, op de zorgen van de buurtbewoners. Ten Wolde schrijft dat Domino's 'niet de eerste retailketen op de Haarlemmerdijk' is en dat klachten over verwachte drukte en geluidsoverlast niet 'Domino's specifiek zijn'.

Stefan Mouwen, marketeer bij Domino's, voegt hieraan toe dat 'de winkel op de Haarlemmerdijk alleen met fietsen gaat bezorgen'. "We zullen die niet op de stoep parkeren, maar in ­zijstraten en nissen. We hopen natuurlijk wel dat het druk wordt in de nieuwe zaak. Maar de drukte op de Haarlemmerdijk zien wij als een uitdaging voor de gemeente."

Verkapte horeca
De bestemming van het pand op nummer 174 is detailhandel. Domino's mag dus geen horecagasten ontvangen. De vestiging gaat pizza's ­distribueren vanuit de achterkant van het pand.

Elisa van Jolen woont met haar zoontje boven de voormalige kledingzaak. "Ik schrik van de komst van een Domino's, het is gevaarlijk. Achter ons pand zitten de Haarlemmer Houttuinen, waar veel kinderen spelen. Er is absoluut geen ruimte voor bezorgers. Als je met gezond verstand kijkt naar het plan, kun je de problemen al zien aankomen. Dit wordt verkapte horeca."

Rooymans en Van Jolen verwijzen naar een Domino's vestiging op de Rozengracht, die ook geen horeca­vergunning heeft, maar waar wel vaak mensen aan tafeltjes zitten.

Geen verrijking
Boudewijn Oranje, voorzitter van de bestuurscommissie stadsdeel Centrum van D66, vindt Domino's 'ook geen verrijking voor de Haarlemmerdijk'. De gemeente kan volgens hem niet ingrijpen.

"Het bestemmingsplan voor het pand is detailhandel. Ik kan niet kiezen of dat een bakker, slager, of een kledingwinkel wordt. Zo lang de zaak alleen pizza's meegeeft, overtreedt hij de regels niet. We zullen heel goed opletten of Domino's zich aan de bepalingen van het plan houdt."

Jonah Freud, eigenaar van de Kookboekhandel op de Haarlemmerdijk, reageert: "Als daar straks een tafeltje staat, ga ik daar natuurlijk als eerste zitten en eisen dat er wordt gehandhaafd."

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden