'Niet nivelleren accepteert PvdA niet'

De VVD heeft ingestemd met een vorm van nivellering en het kan niet zo zijn dat ze dat intrekt. Niet nivelleren zal de PvdA niet accepteren. Dat zei Guusje ter Horst, oud-minister en Eerste Kamerlid voor de PvdA zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Guusje ter Horst. Beeld ANP
Guusje ter Horst.Beeld ANP

Ter Horst realiseert zich dat de VVD moeite heeft met maatregelen om de inkomensverschillen te verkleinen, maar ze stelde dat er voor haar partij ook moeilijke punten in het regeerakkoord zitten, zoals de versobering van de WW, het versoepelde ontslagrecht en de bezuiniging op ontwikkkelingssamenwerking.

Na een week vol ophef over het voorstel van het nieuwe kabinet om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken, rekent het Centraal Planbureau mogelijke alternatieven door. VVD en PvdA buigen zich maandag over de nieuwe informatie. Ter Horst: 'Dit is de realiteit. Er staat PvdA en VVD niets anders te doen dan te komen met een voorstel dat kan rekenen op breder draagvlak.' En: 'Het lijkt me goed dat er nu een groter aantal mensen naar kijkt dan bij het regeerakkoord'.

Fractieleider Arie Slob (ChristenUnie) is benieuwd met welke plannen de partijen maandag komen. 'Als ze het niet goed uitleggen, begint de hele ellende van voren af aan.' Het rumoer van de afgelopen week en de snelle aanpassing van het regeerakkoord vindt hij 'voor iedereen slecht'. 'Dit is echt een groot drama geworden. Ook voor het aanzien van de hele politiek. Dit is echt ongelofelijk slecht.' Slob repte van gezagsverlies en geschaad vertrouwen. 'Als ze hierna met ingrijpende maatregelen komen, zeggen mensen: hé, waarom gebeurt dit wel en waarom wordt deze maatregel niet aangepast.'

Ter Horst vindt het een kwestie van uithuilen en opnieuw beginnen. 'Het zal moeilijk worden de komende jaren, maar er moet wel 16 miljard euro worden bezuinigd. Dat zijn gigantische bedragen en dat gaan mensen voelen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden