Niet naar de kappersopleiding met een hoofddoek

Een studente met een hoofddoek mocht bij meerdere kappersopleidingen niet meedoen, onder meer bij het ROC van Amsterdam.

Lorianne van Gelder
null Beeld ANP
Beeld ANP

Raadslid Aysegül Kiliç van Denk stelde vragen over de kwestie aan het college van b. en w. naar aanleiding van een melding bij het Meldpunt 'Meld Islamofobie'.

Hoewel leerlingen officieel niet worden geweigerd bij de kappersopleiding aan de RAI, is dit volgens de melder impliciet wel het geval. Studenten moeten namelijk op elkaar oefenen, en daarbij zit een hoofddoek in de weg. Wie niet mee kan doen aan die praktijklessen, kan praktisch de opleiding niet volgen.

'Deel van mijn geloof'
Voor islamitische studenten is een hoofddoek echter geen accessoire, zoals de vrouw die de melding maakte beschrijft op Facebook. 'Het is een deel van mijn geloof en een deel van mijzelf dat ik voor geen enkel persoon of geen enkele regel ga veranderen.' Toen de vrouw in kwestie ook andere rocs aanschreef, kreeg ze dezelfde antwoorden.

Het is niet voor het eerst dat hoofddoekdragende studenten niet mee mogen doen met de kappersopleiding. In 2012 kon een meisje met hoofddoek de kappersopleiding aan het ROC Midden Nederland niet volgen.

Een jaar eerder ging het om een studie in Doetinchem. Na klachten bij de commissie Gelijke Behandeling van het College voor de Rechten van de Mens is geconcludeerd dat er verboden onderscheid wordt gemaakt op basis van godsdienst. Maar de uitspraken van het College hebben geen juridische consequenties.

Onmogelijk
Volgens het ROC van Amsterdam is het inderdaad onmogelijk om het praktijkgedeelte van de kappersopleiding te volgen als een student haar hoofddoek niet wil afdoen. "Ze moeten leren vlechten, elkaars haren wassen," zegt Janneke Toet, woordvoerder. En op een pop oefenen is geen optie. "Een pop is toch anders dan een mens."

Ze benadrukt dat het 'niets met discriminatie te maken heeft'. "Als jongen mag je ook niet je petje ophouden tijdens de les." Bovendien zijn er veel meisjes met hoofddoek op de kappersopleiding, weet Toet. "Maar zij kiezen ervoor om hun hoofddoek tijdens de praktijklessen af te doen."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden