Niet minder loon voor brandweerman

DEN HAAG - De gemeente Den Haag moet brandweerlieden toestaan met behoud van salaris 48 uur per week te werken, in plaats van de huidige 54.Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag beslist in een proefproces dat een Haagse brandweerman en de vakbond Abvakabo FNV hadden aangespannen.

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de uitspraak gevolgen voor ruim 3000 brandweerlieden die in aanwezigheidsdiensten werken in ongeveer vijftig gemeenten. De organisatie wil op korte termijn praten met de vakbonden met als doel landelijke afspraken te maken over roosters en arbeidsvoorwaarden van het brandweerpersoneel.

De VNG heeft ''de financiële gevolgen van de implementatie van de rechterlijke uitspraak bij de minister van Binnenlandse Zaken aan de orde gesteld''. De vereniging geeft geen schatting van de kosten. Maar de financiële schade voor gemeenten en voor het Rijk kan volgens goed ingevoerde bronnen in de tientallen miljoenen euro's lopen, afhankelijk van de periode waarover de brandweerlieden recht hadden op een kortere werkweek.

Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken is nu overleg met de VNG en de ministeries van Financien en Sociale Zaken over de consequenties van de uitspraak. ''Maar een blanco cheque voor de VNG is absoluut niet aan de orde'', stelt de zegsman. Volgens hem krijgen gemeenten weliswaar geld van het Rijk uit het gemeentefonds, maar zijn ze zelf verantwoordelijk voor de betaling van hun brandweerlieden.

Brandweerlieden werken nu gemiddeld vaak 54 uur per week, terwijl dat volgens Europese regels niet meer dan 48 uur mag zijn. Die 54 uur is inclusief slaapdiensten, die in Nederland doorgaans niet (volledig) werden meegeteld als werktijd. Het Europees Hof van Justitie bepaalde in 2003 dat dit wel moet. In Nederland is de wet vorig jaar aangepast.

De gemeente Den Haag wilde brandweermannen wel minder laten werken, maar dan zouden ze loon moeten inleveren. Ruud Kuin, bestuurder bij Abvakabo FNV, is niet verrast door het andere oordeel van de rechtbank. ''Het is allang duidelijk dat wij wettelijk gelijk hebben. Veel gemeenten hebben op deze uitspraak gewacht. Om deze rechterlijke uitspraak kunnen ze niet meer heen''.

Een tiental brandweerkorpsen is al overgegaan op een 48-urige werkweek, of doet dat op korte termijn. Kuin verwacht dat veel gemeenten dit voorbeeld volgen na de uitspraak van de rechtbank in Den Haag. De vakbond kondigde dinsdag al aan dat de gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer en Almere voor de rechter worden gesleept.

Eerder oordeelde de rechtbank in Rotterdam al dat het dienstrooster van de brandweer daar moest worden aangepast omdat een 54-urige werkweek te lang was. Bij deze rechtbank loopt nog een bodemprocedure om duidelijkheid te krijgen over de periode waarin de overheid zich niet heeft gehouden aan de wet. De uitspraak staat gepland voor 15 augustus. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden