Niet meer drinken bij Westlandgracht

Om overlast tegen te gaan stelt stadsdeel Zuid een alcoholverbod in voor de Westlandgracht. Buurtbewoners zeggen dat de grootste overlast al voorbij is en vrezen dat zij van hun picknick aan het water zullen worden beroofd.

Rachel Morssink
De Westlandgracht Beeld Google streetview
De WestlandgrachtBeeld Google streetview

De Westlandgracht ligt op de grens van Nieuw-West en Zuid. Tot op heden gold alleen aan de kant van Nieuw-West een alcoholverbod, waardoor de overlast zich naar de overkant verplaatste. Zuid heeft daarom besloten de Westlandgracht tussen de Heemstedestraat en de hoek Vlaardingenlaan-Aalsmeerplein als alcoholvrije zone aan te wijzen. Het is er niet langer toegestaan alcohol te drinken of aangebroken blikjes of flesjes bij je te hebben.

Rond de Westlandgracht is volgens de stadsdelen al enige tijd sprake van overlast van (verslaafde) bedelaars en dak- en thuislozen. In de buurt zijn diverse organisaties voor deze groepen, waardoor het gebied 'hardnekkige problemen met alcohol- en drugsoverlast' kent, aldus Zuid.

Steven Warrington (28) woont drie jaar in de buurt en volgens hem valt het met de overlast wel mee. 'Er waren hier veel daklozen, maar die vond ik vrij onschuldig. Ze zaten op de bankjes, maar die zijn een jaar geleden weggehaald.' Sindsdien lijken de ergste problemen voorbij te zijn, zeggen ook andere buurtbewoners. Het bedelen rond de tramhaltes op de Heemstedestraat vinden sommigen irritanter. En de bankjes worden gemist, vooral door ouderen.

Volgens stadsdeelvoorzitter Paul Slettenhaar hoeven borrelende buurtbewoners zich geen zorgen te maken. 'Onze handhavers zijn ingesteld op overlast. We zullen eerlijk handhaven. Het gaat om de overlast van zwervers. We zijn er niet op uit bewoners het leven zuur te maken.'

Lees meer vandaag in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden