Lezersbrief

‘Niet maaien, de stad is te netjes voor insecten’

Het maaibeleid van de gemeente Amsterdam moet op de schop omwille van het welzijn van insecten, betoogt Gera van Wijk. ‘De stad is veel te netjes voor planten en dieren.’ 

Beeld ANP

Biodiversiteit, kruidenrijke begroeiing en ecologisch beheer. Amsterdam gebruikt fraaie woorden om te laten zien dat insecten haar aan het hart gaan. Maar wat met de mond ­beleden wordt, staat haaks op de realiteit.

Op 6 mei 2019 fietste ik via de Plesmanlaan naar Nieuw Sloten. De berm tussen fietspad en rijweg deed vermoeden dat er was gemaaid. Maar in het gedeelte tussen het Christoffel Plantijnpad en de rotonde (afslag Louis Davidsstraat), deed de vegetatie haar best. Ik heb zeker twintig verschillende soorten aangetroffen, waaronder geel walstro, ossentong, wolfsmelk, ooievaarsbek en natuurlijk margrieten en smeerwortel. Allemaal prima insectenplanten. Ook zag ik het grasklokje en bevertjesgras. Deze planten staan zelfs op de rode lijst en mogen niet gemaaid worden. Dezelfde dag een mail naar de stadsecoloog Nieuw-West gestuurd: er bloeit weer veel, niet maaien!

Op 24 mei 2019 fietste ik opnieuw langs de Plesmanlaan. Alles was kaal en dor. Deprimerend. Toen ik dit naar de bewuste stads­ecoloog mailde, kreeg ik als reactie dat het toezicht op het maaibedrijf bij de ‘toezichthouder’ en de ‘directievoerder’ ligt. De verantwoordelijke voor de aanbesteding van het maaibeleid bleek dus niet verantwoordelijk voor de gevolgen van dat beleid.

Boswachter Arjen Postma zei onlangs over Amsterdam: “Vroeger zeiden ze weleens dat de stad is aangeharkt. Dat is allang niet meer zo. De stad van tegenwoordig is gestofzuigd. Veel te netjes voor planten en dieren.” Funest voor flora en fauna dus.

In de graswoestijn van het platteland valt niets te halen voor insecten. Ze zijn nu aangewezen op de stad. De bloemrijke bermen zijn er nog, voor zolang het duurt. Het enige wat de gemeente hoeft te doen, is maaien na de bloei en het maaisel opruimen. De beste en goedkoopste oplossing. Dus gemeente: niet maaien, maar uit laten zaaien. Dan kunnen de maaiers hun energie voortaan steken in bestrijding van de allesverwoestende Japanse duizendknoop.

Gera van Wijk, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden