Niet elke psychiater vindt Kim De Gelder 'krankzinnig'

Was de jongeman die 4 jaar geleden een bloedbad aanrichtte in het Belgische kinderdagverblijf Fabeltjesland toerekeningsvatbaar of niet? Om die vraag draait het proces dat in Gent wordt gehouden. Vrijdag kwamen zowel psychiaters aangesteld door de rechtbank als aangesteld door de verdediging aan het woord. Zij bleken verdeeld over de geestestoestand van de inmiddels 24-jarige Kim De Gelder.

De Gelder in de rechtszaal op 11 maart Beeld REUTERS
De Gelder in de rechtszaal op 11 maartBeeld REUTERS

De gerechtspsychiaters bestempelden De Gelder als een serie- en een massamoordenaar. Ook vormt de jongeman een gevaar voor de maatschappij en zichzelf, zo menen ze. De twee deskundigen die namens de verdediging zijn aangesteld, stellen dat De Gelder 'psychotisch, intriest en ontoerekenbaar is'.

De Gelder staat terecht voor de moord op twee baby's van amper een jaar oud, een 54-jarige leidster en een 72-jarige vrouw. Ook zijn hem 25 pogingen tot moord ten laste gelegd.

Een van de psychiaters die door het gerecht was aangesteld, beschreef de moord op de 72-jarige vrouw als 'perfect'. 'Dat zie ik een zieke patiënt nog niet doen.' De Gelder wist wat hij deed, aldus een andere gerechtspsychiater. De jongeman had volgens hen wel een 'ernstige persoonlijkheidsstoornis op het moment van de feiten, maar hij was niet krankzinnig'.

Volgens een van de psychiaters die is aangesteld door de verdediging, 'leeft De Gelder in een ander zonnestelsel, net zoals hij vindt dat wij in een ander zonnestelsel leven'. Uit hersenonderzoek blijkt volgens de experts dat de jongeman verschillende stoornissen heeft. Van planmatig handelen was volgens hen ook geen sprake. De Gelder handelde in opdracht van stemmen. Er kan dan ook niet anders geconcludeerd worden dan dat De Gelder ziek is, menen zij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden