Recensie

Niet één memorabele scène in Toscaanse bruiloft (**)

'Verliefd op Ibiza' van Johan Nijenhuis was in 2013 de best bezochte Nederlandse film. De critici mochten er dan niet veel aan vinden, naar verluidt steeg het aantal boekingen naar het partyeiland met 25 procent.

Mark Moorman
null Beeld Toscaanse bruiloft.
Beeld Toscaanse bruiloft.

Geen enkele reden dus om aan het concept te sleutelen en daarom vliegen we in 'Toscaanse bruiloft' met - lang aangehouden shot - Transavia naar Toscane voor een soort all inclusive fly&drive met Jan, Simone, Lieke en de anderen. De Italianen mogen zich opmaken voor hordes Hollandse toeristen op zoek naar van die typisch Italiaanse plekjes om elkaar ten huwelijk te vragen en gekleed in een zwembad te springen. Mogen we daar vast onze verontschuldigingen voor aanbieden?

Johan Nijenhuis heeft van de romantische vakantiekomedie ('Costa', 'Volle maan') een succesvol genre gemaakt en heeft inmiddels een zekere handigheid in het aan elkaar rijgen van romantische clichés. Het romcomgenre moet het nooit van de verrassingen hebben en daar is niets mis mee. Waarom zou je als een geslagen hond naar buiten moeten komen?

Sanne (Sophie van Oers) heeft samen met haar vader (Ernst Daniel Smid) en stiefmoeder (Simone Kleinsma) een villa in Toscane die afgehuurd kan worden voor huwelijksvoltrekkingen. Ceremoniemeester Jeroen (Jan Kooijman), die het huwelijk van twee vrienden moet regelen, is cynisch over de liefde.

Gaan die twee elkaar vinden? Speelt André Rieu iets in driekwartsmaat? Zingt Ernst Daniël Smid een mopje? Gaat het dameshockeyteam uit de kleren? Staat Jan Kooijman onder de douche? Is de toren van Pisa scheef? Check en dubbelcheck.

De scenariocredits zijn over een aantal mensen verdeeld die er niet in zijn geslaagd één memorabele scène te produceren, terwijl ze toch het script van 'Four weddings and a funeral' naast zich hadden liggen.

Het naturel van Sophie van Oers en het charisma van Simone Kleinsma verdienen een beter scenario. En dat kunnen we ook maken: zie 'Alles is familie' en 'Soof'.

Regie: Johan Nijenhuis
Met: Sophie van Oers, Jan Kooijman, Simone Kleinsma, Lieke van Lexmond, Diederik Ebbinge, Martine Sandifort
Bioscoop Arena, De Munt, Tuschinski

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden