Niet de eerste keer dat herdenking misging

Een bezoeker van de Nationale Dodenherdenking zit gewond op de grond. Foto ANP Beeld
Een bezoeker van de Nationale Dodenherdenking zit gewond op de grond. Foto ANP

AMSTERDAM - De Dodenherdenking op de Dam werd al eerder verstoord. Homo's, communisten en Marokkanen gebruikten de plechtigheid voor hun eigen doeleinden.

Op 4 mei 1970, vlak voordat koningin Juliana en prins Bernhard een krans zouden leggen bij het monument op de Dam, drongen twee jongemannen naar voren met een krans bij zich. Voor ze die konden neerleggen, werden ze door de marechaussee verwijderd. De herdenking ging gewoon door.

De krans van de twee was ter nagedachtenis aan de homoseksuelen die in de concentratiekampen waren omgekomen. Later, bij de dodenherdenking van de gemeente Amsterdam, konden de twee mannen hun krans alsnog leggen. Het incident wordt gezien als een mijlpaal in de emancipatie van de homo's in Nederland.

Ook communisten voelden zich lange tijd buitenstaander bij de Dodenherdenking. Zij hadden een groot aandeel in het verzet, maar werden gewantrouwd om hun liefde voor de Sovjet-Unie, de nieuwe vijand.

Pas vanaf 1956 worden de doden nationaal op de Dam herdacht. Voordien groeide de herdenking bij het graf van de communistische verzetsstrijdster Hannie Schaft in Bloemendaal uit tot een communistische manifestatie. In 1951 werd die verboden, maar daar trokken honderden communisten zich niets aan. Een grote politiemacht met pantserwagens en honden kon ternauwernood voorkomen dat ze de begraafplaats drongen.

In 2003 werd de dodenherdenking in Slotervaart en De Baarsjes in Amsterdam verstoord door Marokkaanse jongeren die tijdens de twee minuten stilte eieren gooiden en riepen: ''Joden, die moeten we doden.'' De leiders van de Marokkaanse gemeenschap in Amsterdam noemden de incidenten 'schunnig'. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden