'Niet de bedoeling dat Amsterdammers woningen in achtertuin bouwen'

Het is niet de bedoeling dat Amsterdammers massaal woningen in hun achtertuin gaan bouwen. Dit stellen Reinier van Dantzig, raadslid van D66 in de Amsterdamse gemeenteraad en partijgenoot Pieter Rietman van de bestuurscommissie in Amsterdam West.

In de achtertuin van een woning aan de Geuzenstraat worden woningen gebouwd. Beeld Willem van Seumeren
In de achtertuin van een woning aan de Geuzenstraat worden woningen gebouwd.Beeld Willem van Seumeren

Van Danzig en Rietman bezochten vorige week een tot woning omgebouwde schuur aan de Geuzenstraat 40. 'Het bezwaar van ons is dat tuinen misbruikt worden voor andere doeleinden dan groen,' aldus Van Dantzig. Dat zegt ook de lokale D66-politicus Rietman.

Aanleiding voor het bezoek is de verbouwing van een als fietsenstalling gebouwde schuur in een achtertuin tot een grote woning met negen kamers. Het huis wordt door een onderneming aangeboden aan woongroepen. Omwonenden hebben bezwaar ingediend bij het stadsdeel West, waarna ambtenaar Iwan Yong aan de eigenaar per e-mail had gemeld dat de verbouwing vergunningvrij was. Ook spanden de buren een rechtszaak aan bij de Amsterdamse rechtbank, die de zaak eind vorige week verwees naar de bestuursrechter, die op 17 februari de zaak zal behandelen.

Veranderde regelgeving
Rietman zegt dat de kwestie het gevolg is van de veranderde regelgeving rond nieuwbouw. 'De vereenvoudiging van de Wabo en de omgevingsvergunning heeft ertoe geleid dat het stadsdeel gemakkelijker kan zeggen dat burgers geen vergunning voor een verbouwing nodig hebben. Maar willen wij dat dit zo gaat?'

Rietman vond het bezoek verhelderend. 'Wij hebben gesproken met de eigenaar en de buren, die een tegengesteld verhaal hebben. Ze hebben ons gevraagd wat we van deze zaak vinden. Maar het stadsdeel en de gemeente kunnen nu niet ineens een ander standpunt innemen terwijl de rechtszaak loopt. Dat leidt tot planschadeclaims.'

Brandgevaarlijkheid
Van Dantzig en Rietman vinden niet dat de ondernemer een ondeugdelijk bouwwerk heeft neergezet. Van brandgevaarlijkheid, waar de bewoners en hun advocaat over klagen, is hen niets gebleken. Rietman: 'Er zijn twee vluchtwegen. Dat lijkt me prima.' De SP heeft in de gemeenteraad al vragen over de kwestie gesteld. De PvdA heeft vragen gesteld aan de minister van Wonen. D66 wacht nu eerst de beantwoording af, maar overweegt vervolgvragen.

Advocaat Henri Sarolea zegt namens de bewoners dat de procedures verder gaan. Hij is teleurgesteld dat de rechter op basis van het bewuste mailtje van een ambtenaar verwijst naar een andere rechter. 'Er is wel een probleem. Onder wiens verantwoordelijkheid valt zo'n mailtje. Is dit vergelijkbaar met een besluit, of praat hij niet namens het stadsdeel? En ook de onveilige vluchtweg en het ontbreken van ramen en uitzicht zijn zaken die we met elkaar toch niet zouden moeten willen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden