'Niet bezit, maar gebruik van vastgoed moet worden belast'

Het belastingbeleid van de overheid werkt volgens de Amsterdamse vastgoedadviseur Cor van Zadelhoff beleggen en speculeren in vastgoed in de hand. 'Niet het bezit van een gebouw moet belangrijk zijn, maar het gebruik er van.'

Gershwin aan de Zuidas, een van de projecten van Zadelhoff Beheer. 'De duurste woningen liepen het langzaamst.'Beeld Eva Plevier

"Voor een vastgoedbedrijf is een kantoor een productiemiddel, net als een machine om iets te maken. Dat moet kunnen afschrijven over een X aantal jaren. Anders krijg je ouderwetse kantoorgebouwen," zegt Cor van Zadelhoff.

"Gebouwen moeten nu eenmaal eens in de twintig jaar op de schop. Maar de overheid ziet een kantoor fiscaal als een winstmiddel dat vanzelf steeds meer waard wordt."

Dat werkt beleggen - en speculeren - met vastgoed in de hand. "Niet het bezit van een gebouw moet belangrijk zijn," zegt Van Zadelhoff, "maar het gebruik. Beleggers zien vastgoed als verdienmotoren: stappen erin en eruit met een bepaald rendement in hun hoofd. Als ze dat niet halen, omdat het economisch minder gaat, dan is er een probleem."

De hoogte in
Van Zadelhoff pleit voor de bouw van meer woningen dan het gemeentebestuur nu van plan is.

"Waarom zou de stad niet kunnen groeien naar een miljoen inwoners. Maar dan moeten er wel 150.000 woningen bijkomen en moet de stad de hoogte in." In de plannen van het nieuwe college is sprake van 50.000 tot 70.000 extra huizen.

Hij neemt het op voor vastgoedinvesteerders en projectontwikkelaars. "Die staan nu wel in een heel kwaad daglicht in jullie krant en bij politici. Maar het is wel de vastgoedsector die het mogelijk maakt dat er nieuwe woningen en kantoren komen."

Vastgoedwereld
"Veel van de problemen die nu naar de vastgoedwereld zijn geschoven, worden veroorzaakt door de overheid. Die wil wel sociale huur en middenhuurwoningen, maar geen beleggers. Tegelijkertijd zijn de woningcorporaties aan banden gelegd zodat ze nauwelijks nog commercieel kunnen ontwikkelen."

"Het beeld dat de vastgoedwereld alleen maar voor de top wil bouwen is onjuist. Die 20 procent dure woningen die de gemeente nu als maximum stelt, haal je toch nooit. Daar is helemaal geen markt voor. Bij de Gershwintorens aan de Zuidas liepen de duurdere woningen het langzaamst. Daar houden we vervolgens rekening mee bij nieuwe projecten."

Lees het hele interview met Cor van Zadelhoff: 'Geef de regio een kans'

Cor van ZadelhoffBeeld Marc Driessen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden