Niet betalen van verzuimboetes kan twaalf scholen subsidiegeld kosten

Nog niet alle Amsterdamse scholen die de Inspectie voor het Onderwijs heeft beboet wegens gebrekkige verzuimregistratie, hebben hun boete betaald. Als zij niet over de brug komen, wordt het boetebedrag afgetrokken van hun subsidie.

Archieffoto. Beeld ANP
Archieffoto.Beeld ANP

Dat zegt Michael Etel van het Amsterdamse Bureau Leerplicht Plus: 'Het Justitieel Incassobureau moet innen, maar we hebben afgesproken dat we niet eindeloos aanmaningen gaan sturen, ze worden gewoon gekort. Dat is effectiever.'

Twaalf Amsterdamse mbo-scholen kregen afgelopen jaar samen 85.000 euro boetes opgelegd. De scholen hadden hun verzuimregistratie niet op orde, terwijl op de beboete scholen de percentages ongeoorloofde afwezigheid soms opliepen tot zestig procent. 'Onacceptabel hoog', oordeelt Hans van der Vlies van de Inspectie voor het Onderwijs.

Het gaat om drie opleidingen van Roc Top (voorheen Amarantis), acht van het Roc Amsterdam en één van Roc op Maat West.

De boetes variëren van 1500 euro tot 24.500 euro. Volgende maand wordt opnieuw gecontroleerd. Etel: 'Ik ben benieuwd of scholen hun leven inderdaad hebben gebeterd en of het scholen met hoog verzuim is gelukt om dat te reduceren.'

Zo niet, dan volgen nieuwe boetes, hoger dan in de eerste ronde: duizend in plaats van vijfhonderd euro per elke niet gemelde spijbelaar.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden