Schoolkeuze

'Niet belangrijk naar welke school mijn vriendjes gaan'

Duizenden achtstegroepers kiezen deze weken een middelbare school. Het Parool volgt vijf kinderen: hoe maken zij hun keuze, en waar komen ze terecht? Vandaag: Barend Biekman (12).

Barend Biekman: Ik kijk altijd in de lesboeken, of ik bijvoorbeeld de sommen al snap. Beeld Eva Plevier
Barend Biekman: Ik kijk altijd in de lesboeken, of ik bijvoorbeeld de sommen al snap.Beeld Eva Plevier

'Ik ben al naar een stuk of acht scholen geweest en ga er zeker nog twee bezoeken. Eigenlijk bezoek ik bijna alle scholen waar je havo kunt doen, maar niet in de Bijlmer, Noord en Watergraafsmeer: dat is te ver fietsen. Mijn moeder zou het liefst zien dat ik naar het Cartesius ga, want dat is heel dichtbij en dat vindt zij veiliger.

Maar als het Cartesius niet zo dichtbij zou zijn, weet ik niet of ik die school wel in mijn top 3 zou zetten. Om scholen te vergelijken houd ik een lijstje met plussen en minnen bij en kijk in totaal welke de meeste punten heeft. Afstand telt ook mee. Hoe ze lesgeven vind ik belangrijker dan bijvoorbeeld hoe het gebouw eruit ziet.

Het is niet belangrijk voor me naar welke school mijn klasgenoten of vriendjes gaan. Mijn klasgenoten vinden het Spinoza20first bijvoorbeeld geen leuke school, maar ik wel.

Je kunt er een extra taal kiezen, zoals Chinees. Het is echt nog een kleine school, er is zelfs nog geen kantine.

Het is soms zo druk op een open dag dat je niet echt een indruk kan krijgen hoe het er echt is.

Maar er lopen wel kinderen rond aan wie je vragen kan stellen. En ik kijk altijd in de leerboeken die er liggen. Of ik de sommen bijvoorbeeld al snap.

Een keuze maken gaat wel lukken. Op onze school komen ook ex-leerlingen langs die vertellen hoe het op hun middelbare school is. En ik zit op basketbal met kinderen tot en met 14 jaar, die zitten al in de tweede en vertellen ook over hun school.

De scholen die nu hoog op mijn lijst staan zijn Spinoza20first, het Cartesius Lyceum en het Sint Nicolaaslyceum."

null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Barend Biekman (12), West.
Schooladvies: havo.
Houdt van basketballen en geschiedenis. Wil later iets doen met geschiedenis en maatschappijleer.

Lees de vorige aflevering uit deze serie:
Keet Boskamp: 'Een kleine school lijkt me gezellig'

undefined

Hoe gaat dat ook alweer, een middelbare school kiezen?

Leerlingen worden op een middelbare school geplaatst via een systeem van loting en matching. In de periode van 27 februari tot en met 10 maart moeten leerlingen een voorkeurslijst inleveren met op nummer 1 de school waar ze het liefst op terechtkomen.

Leerlingen met het advies vmbo-k vullen 4 scholen in, bij vmbo-t wordt een lijst van 6 scholen geadviseerd. Havo- en vwo-leerlingen wordt aangeraden zelfs 12 scholen op de lijst te zetten.

Vervolgens wijst een computer elke leerling een lotnummer toe. Leerlingen worden geplaatst in de volgorde van hun lotnummer. Als een lotnummer aan de beurt is, wordt gekeken of de school die bovenaan de voorkeurslijst staat plaats heeft. Is die school vol, dan wordt gekeken naar de tweede voorkeur, enzovoorts.

Op 5 april horen alle leerlingen de uitslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden