PlusColumn

Niet alles in het leven is een gortdroge klassenstrijd!

Gijs Groenteman Beeld Linda Stulic
Gijs GroentemanBeeld Linda Stulic

Volgende week, 16 april, is de ­allerlaatste aflevering van Fluisterende olifanten. Dat is een maandelijkse, off the ­record-talkshow die ik maar liefst elf jaar samen met Theodor Holman heb gepresenteerd.

Het was prettig om Theodor een keer in de maand te spreken, want hij is een schat. Over politiek hebben we het zelden, want door zijn columns weet ik dat ik het vrijwel altijd totaal met hem oneens ben.

Dat is lastig, maar niet zo erg, want als hij schrijft over het menselijk ­geploeter, het liefst over zijn eigen menselijk ­geploeter, ben ik zijn grootste fan.

Vorige week vrijdag had hij weer zo'n stukje uit de laatste categorie, over de nu al legendarische Anne Fleur Dekker. Hij beschreef dat zij hem aan zijn moeder deed denken, dat hij daardoor als een blok voor haar viel, dat zijn ervaring is dat dit soort meisjes uiteindelijk toch voor corpsballen valt, maar dat ze altijd bij hem ­terecht kan.

Enfin, als u de column nog niet gelezen hebt, zoek hem op, het is Theodor op zijn best.

Maar Anne Fleur is nu woedend op hem! Zij vindt Theodor een seksist, vindt dat hij tegen haar vagina spreekt.

Jezus Anne Fleur, niet alles in het leven is een gortdroge klassenstrijd! Natuurlijk is het heel belangrijk dat we op een volstrekt humorloze toon met elkaar over onze idealen debatteren, maar we mogen die andere belangrijke aspecten van het leven - eten, seks, liefde - ook niet vergeten!

Iedereen die daar mooi/grappig/inzichtrijk over kan schrijven, moet zo veel mogelijk toe­gejuicht worden.

Sunny Bergman was ook woedend, zag ik op haar Facebooktijdlijn. Zij vindt Theodor ook een seksist en snapt niet waarom Het Parool dit plaatst.

Ten eerste: een column is geen brievenrubriek waarin de redactie afweegt welke brief wel of niet wordt geplaatst. Een column, die plaats je.

Ten tweede: Sunny, je hebt zelf een film gemaakt die jouw frustratie over het feit dat bouwvakkers minder vaak naar je fluiten als uitgangspunt had. Je wéét toch dat een sterke stroom van seksuele driften onze handelingen bepaalt? Daar mag soms toch wel een klein ­stukje over geschreven/documentairetje over gemaakt worden?

Ik heb momenteel erg veel zin om Sunny Bergman en Anne Fleur Dekker uit hun grauwe krocht van Joop.nl te slepen en ze te dwingen om Gerard Reve te lezen.

Het is namelijk belangrijk om te genieten van ironie, seks en literatuur.
Dus in dit geval: je suis Theodor.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column over media.

Zie ook: 'Applaus voor reactie Anne Fleur Dekker op Holman'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden