Plus

Niet alleen muskusrat gevangen in het Amsterdamse Bos

Klemmen moeten de muskusratten in het Amsterdamse Bos vangen. Zij zijn niet het enige slachtoffer: ook honden trappen erin. 'Ik zag haar spartelen, ze was aan het verdrinken.'

Raounak Khaddari
Hondenuitlater in het Amsterdamse bos. Beeld Jean-Pierre Jans
Hondenuitlater in het Amsterdamse bos.Beeld Jean-Pierre Jans

Plotseling was hij voorbij, de ontspannen wandeling van Sandra van de Werd begin deze maand in het Amsterdamse Bos. Haar Mechelse herder, die verkoeling zocht in een sloot, kwam met haar poot in een wildklem. "Ik zag haar spartelen in de sloot. Ze was aan het verdrinken," zegt Van de Werd.

Ze trok direct haar schoenen uit om het water in te gaan. Het lukte de hond uiteindelijk zelf op de kant te klimmen, waar ze hulpeloos bleef liggen met haar beklemde poot. De klem was bedoeld om muskusratten mee te vangen.

"Die vormen een serieuze bedreiging," zegt de woordvoerder van Muskusrattenbeheer West- en Midden-Nederland. "Muskusratten graven lange gangenstelsels en holen in onze oevers en dijken."

Om de schade te beperken, probeert de organisatie die in opdracht van waterschap Hoogheemraadschap van Rijnland opereert zo veel mogelijk van het ongedierte te vangen. "Dat is onze strategie."

Oranje top
De gemeente Amsterdam, beheerder van het Amsterdamse Bos, zegt dat muskusrattenklemmen 'te herkennen zijn aan een houten of metalen piketpaaltje met een oranje top'.

Van de Werd zag op de dag van het incident geen enkel signaal, ook andere vaste bezoekers zijn de palen nooit tegengekomen. Muskusrattenbeheer West- en Midden Nederland spreekt de gemeente eveneens tegen.

Omdat er regelmatig vlaggetjes en vangmiddelen worden verwijderd door anderen, plaatst Muskusrattenbeheer in beperkte mate en soms helemaal geen markering bij een val, aldus de woordvoerder van de organisatie.

"Bij het in of uit het water gaan, kan een poot van een hond in een klem vast komen te zitten. Dat is niet levensbedreigend, maar wel pijnlijk. En als het gebeurt? "Online staan instructies om de klem te verwijderen."

Van de Werd was zo in paniek dat even googelen er niet in zat. "Ik duwde maar op die wildklem, het lukte niet. Hij ging niet open," zegt ze nog steeds aangedaan.

'Wél levensbedreigend'
"Ik wilde haar optillen en meenemen," maar waar het doorgaans lukt de hond van ruim 23 kilo op te tillen, was dat met de klem eraan voor Van de Werd een onmogelijke opgave.

"Twee omstanders negeerden mij toen ik om hulp riep," zegt de vrouw, die intussen de spoedlijn van de dierenarts had gebeld. Een derde voorbijganger kwam in actie. Met aanwijzingen van de dierenartstelefonist lukte het de wildklem te openen.

De Mechelse herder hield een gekneusde poot over aan het incident. "Het is wél levensbedreigend, zo'n val," zegt Van de Werd, die tevens bestuurslid is bij Comité Dierennoodhulp.

"Er zijn meerdere manieren om de ratten te vangen. Door ze een kooi in te lokken bijvoorbeeld. Dan kan bijvangst, zoals eenden en vogels, bevrijd worden. Maar zo'n val, waarbij een metalen gevaarte op een dier klemt, is afschuwelijk. De ratten lijden onnodig, honden en andere dieren kunnen vast komen te zitten en verdrinken."

De Natuur- en Vogelwacht noemde het eerder al 'schandalig' dat er bij de rattenbestrijding in het Biesbosch eveneens andere dieren in de val belandden, waaronder bedreigde diersoorten.

Waarschuwingsbordjes
"Er moeten op zijn minst waarschuwingsbordjes staan," zegt een hondeneigenaar als hij drie weken na het incident niets vermoedend zijn twee honden uitlaat in het Amsterdamse Bos.

Hij komt er wekelijks en vooral als de temperaturen stijgen is het vele water in het bos een welkome afkoelingsplek voor viervoeters. Niettemin zijn ook waarschuwingsborden bij de ingangen van het bos onvindbaar.

Het muskusrattenbeheer: "In het Amsterdamse Bos is het, gezien de vele toegangswegen, onmogelijk om overal waarschuwingsborden te plaatsen."

Van de Werd heeft de dierenartsrekening van 151 euro inmiddels 'uit coulance' vergoed gekregen, al is het incident daarmee niet afgedaan. Ze diende een officiële klacht in bij het waterschap en de Partij voor de Dieren heeft schriftelijke vragen gesteld aan de gemeenteraad.

Muskusrattenbeheer heeft gezegd in gesprek te gaan met de gemeente om af te stemmen of er mogelijkheden zijn om bosbezoekers te waarschuwen via bijvoorbeeld websites.

Van der Werd is sceptisch: "Welke wandelaar kijkt vooraf op een website?"

De Mechelse Herder Juna raakte verstrik in een muskusratklem. Beeld Michiel van den Berg
De Mechelse Herder Juna raakte verstrik in een muskusratklem.Beeld Michiel van den Berg
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden