Niënhaus werkte veel met jongeren

De inmiddels overleden bisschop Jan Niënhaus (Johannes Bernardus Niënhaus) heeft zeker vier jongens seksueel misbruikt. Dat was in de jaren 50 tot 70, toen hij werkte in Schalkwijk, Amersfoort en Apeldoorn.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Niënhaus werd geboren op 9 september 1929 in het Gelderse plaatsje Gendt. Hij ging als geestelijke aan de slag in 1955 en in de jaren 80 werd de geestelijke hulpbisschop bij het aartsbisdom Utrecht. Hij was daarmee de tweede man binnen het aartsbisdom. Hij was onder meer verantwoordelijk voor onderwijs, jongeren en vorming namens de bisschoppenconferentie.

Het schoolbestuur Mgr. Niënhausstichting wijzigde twee jaar geleden zijn naam naar Fidarda, vanwege klachten over het gedrag van de bisschop. Indertijd sprak de stichting in een biografie op de website over 'de bezieling van de bisschop, aanstekelijk voor andere mensen omdat hij hen op een open, uitnodigende wijze tegemoet trad. Niënhaus was geen man van grote theologische woorden, maar van verhalen waaruit een grote evangelische wijsheid sprak. Hij sprak de taal van het hart. Daardoor wist hij mensen te raken, zoals hij zich op zijn beurt liet raken door het leven van andere mensen.''

In 1999 nam hij afscheid van de kerk vanwege problemen met zijn gezondheid. Niënhaus overleed op 5 december 2000.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden