Plus

Niemand weet hoe het moet op de Wallen

Wat een gezamenlijke oproep moest zijn van vier jongerenpartijen werd een splijtzwam. Het Wallendossier is te gevoelig voor toenadering tussen conservatief en progressief.

Michiel Couzy
Raamprostitutie in de Dollebagijnsteeg. Beeld ANP/Jerry Lampen
Raamprostitutie in de Dollebagijnsteeg.Beeld ANP/Jerry Lampen

Donderdagavond kwam bij Het ­Parool een ingezonden stuk binnen, op initiatief van CDJA (de jongerenpartij van het CDA), met daaronder ook de namen van de voorzitters van de jongerenpartijen Dwars (GroenLinks), Jonge Democraten (D66) en JOVD (VVD). De kop: 'Genoeg is genoeg, grijp in op de Wallen.'

Ze stellen van mening te verschillen over sekswerk, maar elkaar te vinden in de constatering dat het zo niet verder kan op de Wallen. "Wat je standpunt over sekswerk ook is, de huidige situatie kan moeilijk de bedoeling zijn."

In de loop van vrijdagochtend laat Dwars weten zich in deze vorm niet achter het stuk te scharen. De woordvoerder verwacht dat later alsnog te doen: er wordt nog over 'details' gesproken.

Gevoelig dossier
In de namiddag laat Dwars echter weten er niet voor de deadline uit te komen. De Jonge Democraten en JOVD nemen op zaterdag ook afstand van de brief, omdat die niet langer een oproep van links tot rechts is en niets met liberalisme te maken heeft.

Het afhaken, op het laatste moment, van Dwars, was voor de JOVD en JD een te groot obstakel.

Het laat zien hoe gevoelig het dossier is. GroenLinks en D66 willen zich onderscheiden van de conservatieve partijen CDA en ChristenUnie. De progressieven willen sekswerkers zo veel mogelijke vrijheid geven, terwijl de christelijke partijen vinden dat het wel wat minder kan op de Wallen.

Dan valt een gezamenlijke brief met het CDJA al snel verkeerd bij progressieve en liberale partijen. Zo verzandt een poging tot een gezamenlijke oproep in ouderwets politiek gesteggel. Opvallend is dat de oproep om in te grijpen kan rekenen op sympathie van diverse raadsfracties.

Eric van der Burg, fractievoorzitter van de VVD: "De vanzelfsprekendheid van prostitutie op de Wallen is weg. Dat komt door de overlast." Hij ziet dat het draagvlak onder Amsterdammers afneemt en dat sekswerkers minder verdienen op de Wallen.

Diederik Boomsma, fractievoorzitter van het CDA, kan zich vinden in de aanvankelijke suggestie van de jongerenpartijen om ramen op de Wallen te vervangen door besloten bordelen. "We moeten van raamprostitutie af."
Voor Van der Burg (VVD) zijn besloten bordelen een optie. "We moeten de excessen aanpakken op de Wallen, zoals mensenhandel. Maar we gaan prostitutie niet verbieden, het is een legaal beroep."

Besloten bordelen
Ook de PvdA vindt dat de gemeente het initiatief moet nemen om prostitutie te verplaatsen, of andere vormen aan te bieden dan de ramen op de Wallen, bijvoorbeeld met besloten bordelen. "Ik vraag mij af of er nog economische toekomst is voor raamprostitutie," zegt Dennis Boutkan.

D66 en GroenLinks, de twee grootste partijen in de raad, kwamen eind vorig jaar al met een plan om prostitutie ook op andere plekken in de stad mogelijk te maken, zodat sekswerkers kunnen beslissen of ze op de Wallen willen werken, of elders.

Alexander Hammelburg (D66) vindt dat er iets moet gebeuren, maar ook dat de wens van sekswerkers centraal moet staan. "Het is aan hen om hun eigen toekomst te bepalen."

Dit geldt ook voor Femke Roosma (GroenLinks): "het lijkt mij goed om eerst aan de sekswerkers zelf te vragen wat ze willen." Zij wil wel alternatieve plekken voor prostitutie, maar niet als vervanging van de ramen op de Wallen. "Er zijn vrouwen die het prettig vinden om achter een raam te werken. We moeten alles doen om de overlast voor hen te beperken."

Eric van der Burg Fractievoorzitter VVD in de gemeenteraad. Beeld Tammy van Nerum
Eric van der Burg Fractievoorzitter VVD in de gemeenteraad.Beeld Tammy van Nerum

Wat te doen met de Wallen?

Door drukte en misstanden staat prostitutie op de Wallen ter discussie. Heeft sekswerk op deze plek nog toekomst, of staan we aan de vooravond van een historische kanteling? Eerste deel van een serie.

Prostitutie zonder mensenhandel is een illusie. Wat betekent dat voor de Wallen? Deel 2: de positie van de vrouw. 'De ramen zijn niet het probleem, maar alles eromheen.'

De situatie rond prostitutie op de Wallen is niet houdbaar, zegt burgemeester Femke Halsema. 'Het etaleren van kwetsbare vrouwen is niet acceptabel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden