Plus

Niemand kan het lichtkunstwerk Kalverpassage ooit helemaal zien

Sigrid Calon maakte voor de Kalverpassage een lichtkunstwerk dat om de minuut verandert. Een complexe wiskundige formule bepaalt vormen en kleuren.

Sigrid Calon: 'Ik ben benieuwd hoe het werk zich zal mengen met het alledaagse leven in een winkelcentrum'Beeld .

De Kalvertoren is verbouwd, heet tegenwoordig Kalverpassage, en zal nooit meer hetzelfde zijn. Letterlijk, want het enorme ledplafond dat is geplaatst in de verbinding tussen Kalverstraat en Heiligeweg verandert per minuut. Om de zestig seconden is er een ander patroon te zien, in andere kleuren. Triangular Grid heet het lichtkunstwerk, Sigrid Calon is de bedenker.

"Er zijn zoveel varianten dat ik ze zelf ook nog niet allemaal heb gezien," bekent ze. "En dat zal waarschijnlijk ook niet gebeuren. Het zijn er simpelweg te veel. Ik heb een zo groot werk gemaakt dat niemand het ooit helemaal kan zien."

Huzarenstukje
Triangular Grid is een huzarenstukje, zelfs voor iemand als Calon die toch gewend is aan monumentale opdrachten. In 2009 hees ze een compleet huis in een met de hand gehaakt harnas van wol. En vorig jaar transformeerde ze de New Yorkse flagshipstore van kledingmerk Uniqlo door vloeren, plafonds, trappen en pilaren te beplakken met geometrische patronen.

Het was die opdracht die vastgoedontwikkelaar Kroonenberg Groep ervan overtuigde dat Calon de juiste persoon was om de nieuwe Kalverpassage van een kunstwerk te voorzien. "De directeur zei tegen me: als je ontwerp overeind blijft in een winkel die zo druk en vol spullen is, dan klopt het."

Vijftien soorten blauw
Het idee van een ledplafond van driehoeken trok Calon, die gewend is haar eigen vormcomposities te maken, in eerste instantie niet erg aan. "Maar als je die driehoeken koppelt, krijg je een raster, en daar heb ik wel wat mee. Toen ik dat besefte, sloegen mijn hersens helemaal op hol; daarom ben ik op zoek gegaan naar handvatten. Ik wist vrij snel: in een winkelcentrum, waar de economie 24 uur per dag doorgaat, moet ik iets maken in relatie tot de tijd."

Triangular Grid is op te vatten als een zichzelf bewegende kalender. Befaamd om haar kleurbegrip dat ze zes jaar geleden voor het eerst vastlegde in de publicatie To the extend of /\|&- begon Calon met het samenstellen van een palet van 365 kleuren, één voor elke dag van het jaar. "Ledlicht wordt meestal gebruikt in een beperkt aantal kleuren, maar er zijn wel vijftien soorten blauw te maken. Ik kwam uit bij tinten als olijfgroen, mossig bruin, een zacht fluo oranje en een donker paars."

Geen kermisattractie
Omdat het plafond geen kermisattractie moet worden, beperkte Calon zich tot zeven kleuren per week. Daarvan zijn er hoogstens vier tegelijk te zien en soms zelfs maar twee.

Ook dan nog zijn de mogelijkheden eindeloos en dus bracht zelfverklaard 'spelregelfanaat' Calon structuur aan. "De patronen hebben elke dag van de week een andere richting: diagonaal, horizontaal, verticaal en ga zo maar door. Daarnaast heb ik elke dag opgedeeld in vier blokken. Per blok is er één basispatroon en twaalf varianten daar op. Per dag zijn dat er dus 13x4=52, het aantal weken in een jaar. In een week krijg je op die manier 364 patronen en dat is bijna net zoveel als dat er dagen in het jaar zitten."

Verrassende combinaties
De kleuren die aan de patronen worden gekoppeld passen telkens in een gebalanceerde waaier: iets fris, iets lichts, iets donkers. Wanneer ze aan de beurt komen, bepaalt de computer. "Dat levert de verrassendste combinaties op," vindt Calon. "Alleen met kerst heb ik bepaald dat het plafond rood, groen en zalmroze kleurt. En voor de week van Koningsdag zijn rood, wit, blauw en oranje dominant."

Het is niet de bedoeling van de kunstenaar om met haar lichtkunstwerk het gedrag van winkelend publiek te beïnvloeden, een beetje als zo'n van kleur verschietende winterlamp voor depressievelingen. "Ik ben wel benieuwd hoe het werk zich zal mengen met het alledaagse leven in een winkelcentrum. Dit is toch iets anders dan een museum. Sommigen zullen het werk niet eens zien. Anderen kijken misschien eens omhoog en denken: hè, vorige keer was het toch anders?"

Triangular Grid wordt op 20 april officieel onthuld.

Sigrid Calon, kunstenaar is gewend aan monumentale opdrachten. In 2009 hees ze een compleet huis in een met de hand gehaakt harnas van wolBeeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden