PlusColumn

Niemand is groter dan de stad

Ruben KoopsBeeld Wesley van Zutphen

'You say you want a ­revolution," citeerde GroenLinks-voorman ­Rutger Groot Wassink al neuriënd John Lennon. Zijn partij bevond zich op dat moment even in het midden van een orkaan.

Het stadhuis, de stad, nee, heel Nederland viel op dat moment over het nieuwste plannetje van zijn partijgenoot Femke Roosma heen: het weghalen van de I amsterdam­letters. Roosma raakte een snaar toen ze stelde dat de slogan staat voor het 'dikke ik', iets waar de stad wat haar betreft niet langer voor wil staan.

Weg ermee, zei ze, en haar coalitiepartners schikten zich daarin.

Bij een revolutie sneuvelen de symbolen van het ancien régime het eerst en het gemakkelijkst. Zo ook nu: het weghalen van de letters is binnen enkele weken gepiept.

Het kost geen geld, want de gemeente Appingedam komt ze gratis ophalen voor ­eigen gebruik. En het komt lekker daadkrachtig over in de richting van de achterban, de boze binnenstadbewoners met wie GroenLinks (en de PvdA) de afgelopen jaren samen optrok tegen het toerisme en de overlast.

Wij hebben gewonnen, wij zijn nu de baas, is de symboliek.

Terwijl het debat over de letters nog in hevigheid werd gevoerd, draaide CDA-raadslid Diederik Boomsma de discussie om. Als GroenLinks nu de baas is, waarom verandert er dan zo weinig?

Hij had een sterk voorbeeld. Want in dezelfde week dat de ophef rond de I amsterdam­letters aanzwol, kreeg Boomsma boven tafel dat de nieuwe coalitie de bezuinigingsoperatie op de afdeling Stadsreiniging ­gewoon doorzet.

Daarom zijn er volgend jaar 23 minder voltijdsbanen op die afdeling dan nu. Terwijl de stad alleen maar drukker en viezer wordt. Jarenlang liepen deze partijen samen te hoop tegen de bezuinigingen op de reiniging, maar nu GroenLinks de stad bestuurt, draait ze die bezuiniging niet terug.

Pas na volgend jaar komt er weer wat bij. Onbegrijpelijk, vond Boomsma. Hij zette GroenLinks en de rest van de coalitie er ­behoorlijk mee in het hemd.

Toch zou uitgerekend zijn CDA/Erfpachterspartij behoorlijk blij moeten zijn dat GroenLinks de revolutie in de stad vooralsnog symbolisch heeft uitgerold. Want van de vorige coalitie zijn er nogal wat andere maatregelen die GroenLinks ook niet terugdraait, maatregelen die belangrijk zijn voor Boomsma.

Zo heeft GroenLinks-wethouder Marieke van Doorninck deze week voor huizen­bezitters een extra korting op erfpacht ingevoerd. Een cadeautje van 10 procent extra korting op de afkoop, ter waarde van 200 miljoen euro. Terwijl GroenLinks de erfpacht eigenlijk in stand wil houden.

Toch draait de wethouder het erfpachtbeleid van de vorige coalitie niet terug en introduceert zij nu de kortingsregeling. Dat gebeurt niet alleen omdat D66 ook in de huidige coalitie zit en de korting heeft binnengesleept ­tijdens de onderhandelingen.

Er is nog een andere reden, ­erkende Van Doorninck toen haar gevraagd werd waarom ze beleid uitvoert waar ze eigenlijk tegen is.

"Dat zou Amerikaanse toestanden opleveren, waarbij een nieuwe politieke kleur van de president direct een verandering van het systeem met zich meebrengt. Als wij elke vier jaar alles veranderen, is het niet meer te overzien."

Revolutie is leuk, maar er mag niet te veel veranderen.

Oud-burgemeester Jozias van Aartsen waarschuwde de partij er al voor toen ze net gewonnen had: niemand is groter dan de stad. Fijn dat er binnen GroenLinks ook nog mensen ­zitten die zich dat realiseren.

En Boomsma zou zich achter de oren moeten krabben als hij verandering eist van GroenLinks.

Het risico bestaat dat hij dan meer revolutie krijgt dan waar hij om heeft gevraagd.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? r.koops@parool.nl

Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden