Lezersbrief

'Niemand geeft elkaar een centimeter ruimte'

'Met z'n allen spurten we het kruispunt over en wringen we ons op het veel te smalle fietspad op de maandag na de schoolvakantie' schrijft lezer Elles Paijens. 'Op rechts krijg ik een duw van een Zuidas-lullo, op links word ik ingehaald door een senior op een e-bike.'

null Beeld anp
Beeld anp

De maandagochtend na de schoolvakantie is een ware survival of the fittest. Als ik de deur iets voor half negen achter me dichttrek, begin ik eerst met de hink-stap-sprong om mijn fiets bereiken.

De vele mondige bakfietsouders van de Sint Janschool laten zich dit nieuwe schooljaar ogenschijnlijk in nog groteren getale zien. Mijn fiets staat zo geblokkeerd dat er niets anders opzit dan 'm uit het rek te powerliften.

No sweat! Ik ben al lekker opgewarmd als ik al slalommend (kinderfietsjes) de openbare weg bereik. De tweede uitdaging op het parcours 'Baarsjes-Station Zuid' is het kruispunt Amstelveenseweg/Overtoom. Bij lange na niet passen alle fietsers, scooters en snorfietsers voor het rode stoplicht. Het fietspad wordt volledig geblokkeerd.

Als het stoplicht op groen springt, worstel ik me, samen met zo'n veertig anderen, een weg naar de overkant. Op links worden we bijna aangereden door een taxi en een schildersbusje, die beide keihard en met vaste hand op de claxon door rood zijn gereden.

Op rechts word ik door een snorscooter afgesneden die op haar beurt weer een scooter te snel af wil zijn. Simultaan twee middelvingers in de lucht als ik er wat over roep.

Tegen de tijd dat ik op de kruising Amstelveenseweg/Zeilstraat sta, ben ik weer voldoende opgeladen voor een demarrage die meer wegheeft van tikkertje. Met z'n allen spurten we het kruispunt over, ontwijken we onderweg auto's, bussen en verdwaalde toeristen en wringen we ons op het veel te smalle fietspad.

Op rechts krijg ik een duw van een Zuidas-lullo op een VanMoof. Op links word ik ingehaald door een veel te fitte senior op een e-bike. Zoefffff. Niemand geeft elkaar een centimeter ruimte.

Als ik me met rood hoofd en klotsoksels veilig waan op de loopband van de fietsparkeergarage Zuid, gilt iemand van achteren: "OPZIJ!" Ik denk aan onze geweldige burgemeester en ik wil Amsterdam ook zo graag (weer) lief vinden.

Elles Paijens, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden