Column

Niemand durft de Echte Grote Kale Leider te verjagen

Quizvraag. Noem één voetballer van het Zwitserse elftal. Uw tijd gaat nu in.
Drie.
Twee.
Eén.
Eèèèhhhhhh!

Vrees niet. U bent niet de enige die geen rijtje Zwitserse voetbalvedettes op kan dreunen. Zo vaak staan ze niet in de spotlights. Op het WK in 2010 vlogen ze er in de eerste ronde uit. Het EK van 2012 haalden ze niet eens. En in de kwalificatiereeks van het WK van 2014 slaagden ze er met hangen er wurgen in om 0-0 te spelen tegen voetbalgrootmacht Cyprus.

En dan tóch groepshoofd op het komende WK in Brazilië. Hoe moet je dat uitleggen?

Blijkbaar hadden de Zwitsers een goede bingokaart - eentje met een 4-4 tegen IJsland (altijd lastig) erop.

Die hele indeling voor de loting slaat sowieso als een tang op een varken, met Uruguay (verloor 9 van de laatste 25 potjes) en België (voor het laatst geplaatst op een eindtoernooi in 2002) als andere groepshoofden. Nederland (WK-finalist in 2010, slecht EK in 2012, maar 12 jaar ongeslagen in kwaficatieseries) komt er niet voor in aanmerking.

En dus stond heel het land, met generaal Van Gaal voorop, de afgelopen week op z'n achterste benen. Het was niet eerlijk; wij hadden ook groepshoofd moeten zijn. Daar had de FIFA uiteraard schijt aan.

Want de FIFA doet niet aan eerlijk. Het handjevol oude mannen, dat bepaalt wat er gebeurt in de grootste sport van de wereld, houdt zich vooral bezig met zijn eigen belangen.

Het kan Sepp Blatter niet rotten dat de overgrote meerderheid van de voetbalwereld roept om technische hulpmiddelen: hij laat de scheidsrechter liever verzuipen. Het kan ze bij de FIFA niet schelen dat er Nepalese slaven worden uitgeknepen om stadions in Qatar te bouwen. Het maakt ze geen lor uit dat een derdewereldland als Zuid-Afrika nog generaties lang krom moet liggen om de schulden af te betalen voor het binnenhalen van het WK van 2010; in het megalomane Green Point-stadion dat Blatter de Zuid-Afrikanen op hun eigen kosten door de keel duwde staat het onkruid inmiddels okselhoog. Aan racisme op de velden heeft de Echte Grote Kale Leider geen boodschap: volgens Blatter 'bestaat racisme in het voetbal niet'. Net zomin als doping overigens.

De FIFA is een geldmachine. Kaarten, tv-rechten, sponsordeals: tatsjing, tatsjing, tatsjing. Dat er af en toe een FIFA-bestuurder in de kas graait, is niet erg: het geld klotst er toch tegen de plinten. En als er bewijs boven water komt over corruptie, dan wordt er een commissie ingesteld die de vuiligheid weer keurig onder het tapijt veegt.

Maar hoe vaak er ook over Blatter en zijn vriendjes wordt geklaagd: er gebeurt niks. Er wordt geen extern onderzoek ingesteld en niemand probeert hem van zijn troon te jagen. Sterker nog: bij de verkiezingen voor FIFA-voorzitter, twee jaar geleden, kreeg Blatter 186 van de 203 uitgebrachte stemmen. Ook de KNVB - de bond van het land dat nu zo hard zanikt over de indeling van de loting en waarvan er tussen de 1,2 miljoen leden nog geen tien te vinden zijn die achter de Blatter staan - stemde vóór de Echte Grote Kale Leider. Leg dát maar eens uit.

Thijs Zonneveld, (wieler)columnist van AD Sportwereld. Beeld AD Sportwereld
Thijs Zonneveld, (wieler)columnist van AD Sportwereld.Beeld AD Sportwereld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden