PlusMijn Amsterdam

Niels Tammenga: 'Het stinkt op straat echt naar Nutella'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: fysiotherapeut Niels Tammenga (54).

Mijntje Klipp
Niels Tammenga: 'Goeie stoelen, dat intense rood - zoals het DeLaMar hoort een theater te zijn' Beeld Carly Wollaert
Niels Tammenga: 'Goeie stoelen, dat intense rood - zoals het DeLaMar hoort een theater te zijn'Beeld Carly Wollaert

Eerste keer in Amsterdam

"Toen ik na lange tijd Utrecht op een vroege juni- of julimorgen van het Waterlooplein naar CS fietste, over het Rokin voelde ik het - heel intens: ik woon in Amsterdam, yes! De wereld lag aan mijn voeten."

Restaurant

"Barceloneta in de Kinkerstraat. Bij eigenaren Pilar en Marti eet je de heerlijkste tapas. Ze zijn hartelijk, werken hard. Het is echt mijn restaurant, ik ben er zeker één keer in de drie à vier weken."

Restaurant Barceloneta Beeld Carly Wollaert
Restaurant BarcelonetaBeeld Carly Wollaert

Café

"Café De Prins, al toen ik nog in Utrecht woonde. Ik had er op de vrijdagavond een lange traditie met een vaste groep. Ik hou van communiceren, van lullen, en dat kan daar. Als ik terugkreeg wat ik daar al die jaren heb ingelegd, was ik nu een van de rijkste mensen van Amsterdam."

Beste plek om te sporten

"WVHEDW in de Watergraafsmeer, de mooiste voetbalclub van de stad. Ik heb er zeventien jaar in het eerste gespeeld. Ze hebben er een heldere visie en zijn onbaatzuchtig. Ik kan ze niet genoeg eren."

Een avond stappen met

"Joris Luyendijk. Ik zou het met hem willen hebben over zijn boekje Kunnen We Praten; over zijn zoektocht naar het vertrouwen in de politiek en de democratie."

Mooiste standbeeld

"De Ratelaar op het Kwakersplein, van Rob Cemeüs. Een ode aan de vuilnisman, gemaakt ter ere van het 130-jarig bestaan van de stadsreiniging. De ratelaar kondigde het ophalen van het vuilnis aan. Het is een oudere werkman zoals je die op straat had kunnen tegen­komen."

De Ratelaar op het Kwakersplein Beeld Carly Wollaert
De Ratelaar op het KwakerspleinBeeld Carly Wollaert

Amsterdam voor kinderen

"Mijn dochter is nu zeventien, maar toen ze klein was, ging ik graag met haar naar Nemo. En naar de speeltuin in het Vondelpark."

Theater

"Het DeLaMar. Niet megagroot, goeie stoelen, dat intense rood. Zo hoort een theater te zijn. Ik ga er gemiddeld twee keer per jaar naartoe met mijn nu 81-jarige moeder. We zagen er onder meer, luid meezingend, de Hazesmusical."

Favoriet vervoermiddel

"Dat is natuurlijk de fiets."

Mooi van lelijkheid

"Anders dan veel andere mensen waarschijnlijk vinden: Filmmuseum Eye. Van binnen mooi, maar van buiten oerlelijk. Het is asymmetrisch, de kleur is lelijk. Maar het hoeft niet weg hoor, het geeft Noord een smoel."

Beste plek om te ontspannen

"Op een terras, met een goed glas bier en de zon op mijn kop. Bijvoorbeeld café Kostverloren, waar je zondagochtend ook lekker kunt brunchen."

Wil niet dood gevonden worden

"Buiten de Ring. Ik heb een tijd in Durgerdam gewoond, daar ging het nog wel, maar ik wil op mijn fietsie kunnen, langs de terrassen en de markten."

Mooiste park

"Westerpark. Dat is minder van de toeristen dan het Vondelpark. De bouw is leuk, zo'n lang lint, en er gebeurt van alles - concerten, markten, er is de Gasbrander, kinderopvang. Het park is echt van de Amsterdammers."

Mijn buurt

"Het Bellamykwartier, vlak bij De Hallen. Ik voel me er erg thuis; ik ken de mensen van de markt, heb er een bloemenmannetje, een notenmannetje. De buurt is een leuke mix van oorspronkelijke bewoners, yuppen, gezinnen met kinderen."

Bioscoop

"De Hallen. Ik houd van kleinschaligheid en het aanbod van films is goed. Vanuit mijn huis loop ik er in precies 200 stappen naartoe. Eén tip aan de uitbaters: zorg voor een harde horecavergunning, dan kan ik er een koffie met een cognacje bestellen."

De Filmhallen Beeld Carly Wollaert
De FilmhallenBeeld Carly Wollaert

Laatste keer de stad uit

"Naar Lowlands. Ik heb een dag achter de bar gestaan bij de artiestencatering voor De Laurier-kookstudio. 's Avonds genoten van Mumford & Sons."

Rijp voor de sloop

"Die gebouwen van SBS, bij de Piet Heintunnel. Zo lelijk. Die vorm! Misschien houd ik wel niet van wit."

De gebouwen van SBS Beeld Charlotte Odijk
De gebouwen van SBSBeeld Charlotte Odijk

Met pek en veren de stad uit

"Die Nutella- en ijswinkels. Een aanfluiting voor de stad. Het stinkt op straat echt naar Nutella."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden