Plus

Nicole Zandee is de eerste topvrouw in Amsterdams OM

Haar eerste daad is het verbrijzelen van een glazen plafond in de hoofdstad. Met het aantreden van Nicole Zandee heeft het Amsterdamse arrondissementsparket zijn eerste vrouwelijke hoofdofficier van justitie gekregen.

Hoofdofficier van justitie Nicole Zandee. Beeld Merlijn Doomernik/HH

De ministerraad stemde vrijdag in met de voordracht door minister Ferd Grapperhuis van Justitie en Veiligheid. De 56-jarige Zandee is in Amsterdam de opvolger van Theo Hofstee, die begin deze maand toetrad tot het college van procureurs-generaal in Den Haag.

De nieuwe hoofdofficier begon haar loopbaan in de jaren tachtig als gerechtssecretaris bij de Amsterdamse rechtbank.

De afgelopen jaren was Zandee werkzaam als hoofdofficier in Noord-Brabant, waar ze onder meer de strijd aanbond met de kwekers van wiet en de producenten van synthetische drugs.

Drugscriminaliteit
De harde aanpak van de drugs­criminaliteit zorgde ervoor dat tientallen kwekerijen en laboratoria konden worden opgerold, maar ook dat lokale bestuurders vervolgens ernstig werden bedreigd en in sommige gevallen zelfs moesten onderduiken.

Vorige maand nog ging de hoofdofficier op heel wat Brabantse tenen staan door in een interview met het vakblad Opportuun ook de mentaliteit van de Brabanders aan de kaak te stellen.

Een hoop werk
"Er wordt niet geklikt, men pikt graag een graantje mee en men belt niet met de politie als er een probleem is met criminelen," aldus Zandee, die benadrukte dat criminaliteit een probleem is van de hele samenleving en niet alleen van politie en justitie.

Een pijnlijk dossier was de vervolging van Mark M., de politiemol uit Weert die jarenlang vertrouwelijke informatie van de politie bleek te hebben verkocht aan criminelen. Eerder deze week werd M. door de rechtbank van Den Bosch tot vijf jaar cel veroordeeld. Vanuit zijn verblijfplaats in Oekraïne liet M. weten in hoger beroep te gaan.

In 2011 was Zandee als hoofdofficier van het parket in Arnhem betrokken bij de vervolging van militair Marco Kroon, toen in het café van de drager van de Nationale Willemsorde cocaïne en stroomstootwapens waren aangetroffen. Kroon werd uiteindelijk vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

In Amsterdam ligt een hoop werk op Zandee te wachten. Voorrang krijgt ongetwijfeld het extreem gewelddadige optreden van jonge criminelen uit het drugsmilieu.

Ook in Amsterdam zijn burgers niet scheutig met informatie over criminele activiteiten, zoals onlangs weer bleek na de dodelijke schietpartij in het buurthuis op de Oostelijke Eilanden. Een andere uitdaging: het opnieuw opzetten van een organisatie die radicalisering in islamitische kring tegengaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden