Plus

Nicolás Tagliafico: 'Ik kies voor geleidelijkheid'

Nicolás Tagliafico is een rolmodel voor Nederlandse spelers, klinkt het. Soms giftig, maar bovenal uitgebalanceerd.

Nicolás Tagliafico in duel met PEC-speler Kingsley Ehizibue tijdens de uitwedstrijd in Zwolle in februari. Beeld Stanley Gontha/ProShots
Nicolás Tagliafico in duel met PEC-speler Kingsley Ehizibue tijdens de uitwedstrijd in Zwolle in februari.Beeld Stanley Gontha/ProShots

De vier vitaminepilletjes die Nicolás Tagliafico dagelijks neemt, liggen tijdens het interview keurig op een rijtje voor hem op tafel. Elke vijf minuten verdwijnt er eentje met een slok water in zijn mond. Alsof ook in zo'n alledaagse handeling al structuur zit.

Een rondje lopen door Amsterdam is zo'n beetje de wildste activiteit die de Argentijn sinds zijn komst naar Ajax, begin januari, heeft ondernomen. Dat hij hier überhaupt ongestoord over straat kan, vindt Tagliafico zalig. Als aanvoerder van topclub Independiente ging dat in Argentinië toch anders.

Tranquilo
Argentijnse passie? Ja, op het veld soms met een stevige tackle. Maar daarbuiten? Tranquilo, zegt hij. Rustig ja, zo schuifelt de 25-jarige linksback ook met zijn kleine gestalte (1,71 meter) door de kantine van trainingscomplex De Toekomst. Hij valt niet eens op. Hier hoeft de borst niet vooruit.

Zijn energie bewaart Tagliafico voor op het veld, zagen we de afgelopen drie maanden. Soms zien we het Argentijnse venijn dus in een tackle, maar vaker acties van een speler die precies weet wat hij doet. De juiste timing, risico's afwegen, soms vol in de aanval, maar een minuut later juist de 'balans' in het elftal bewarend. Soms een klein slopertje, maar vaker dus een schaker.

Die combinatie maakte hem in recordtempo populair bij de fans van Ajax. Tijdens zijn debuut tegen Feyenoord was hij direct de beste man op het veld. Dat zegt iets over de eredivisie ja, maar ook over Tagliafico.

Niet de gemakkelijkste weg
Noem hem gerust atypisch. Neem nou het gegeven dat hij een jaar geleden in Argentinië alvast was begonnen met een trainerscursus. Pardon? Hij is toch nog maar 25 jaar? Een lach. "De tactiek in het voetbal heeft mij altijd geboeid. Ook toen ik jonger was. Omdat ik nu in Nederland voetbal, moest ik stoppen met de cursus. Maar op het juiste moment wil ik het weer oppakken. Al leer ik nu in de praktijk ook veel bij."

Het is volgens Tagliafico óók een van de redenen waarom hij voor Ajax koos. Wat dat betreft kiest hij niet voor de gemakkelijkste weg. "Ik voelde dat het tijd was voor iets heel anders. Ik kon ook naar Real Betis in Spanje. Maar ben ik klaar voor de beste competitie van Europa? Ik geloof meer in de geleidelijke weg. Bovendien wilde ik naar een land waar ik me écht moet aanpassen - andere taal, andere cultuur - dat brengt je verder."

Zeker voor een Zuid-Amerikaan spreekt Tagliafico behoorlijk Engels, maar liever praat hij nu nog in het Spaans. Het woord dat hij het vaakst gebruikt: actitud. Ook als antwoord op de vraag hoe het komt dat hij als klein mannetje nauwelijks kopduels verliest. Actitud dus, attitude. "Ik ben opgeleid bij Banfield, speelde daarna voor Independiente. In een keiharde, agressieve competitie met moordende concurrentie. In Argentinië gaat het om duels winnen. Altijd, overal."

Verzorgd voetbal
Je zult hem nooit horen zeggen dat het voetbal hier slechter is. Hij vindt het juist wel mooi dat de meeste ploegen verzorgd voetbal proberen te spelen. Maar natuurlijk krijgt Tagliafico de discussie ook mee: hoe kan het Nederlands voetbal weer aanhaken bij de (sub-)top na al die grauwe jaren?

De Argentijn schiet in een soort verlegen modus zodra hij als voorbeeld wordt gesteld. Missen 'we' in Nederland de absolute killersmentaliteit? Na drie seconden stilte: "Het zou kunnen, maar Nederland is ook op een bepaalde manier groot geworden. Dat moeten jullie niet direct loslaten."

In het verlengde daarvan gaat het gesprek over Matthijs de Ligt. Achttien jaar en aanvoerder van Ajax. Tagliafico: "Dat vind ik dus ook het mooie aan Nederland. In Argentinië geloven ze dat niet, hoor. Gewoon uitgesloten. Punt. Ik was 24 toen ik capitán werd van Independiente. Dat vonden ze bij ons al heel jong."

Heldere boodschap
Dat hij pas afgelopen januari de oversteek maakte, is in vergelijking met veel van zijn talentvolle landgenoten laat. Al probeerde Tagliafico het vijf jaar geleden wel een jaartje op huurbasis bij Real Murcia, in de Spaanse Segunda División.

"Ik snap de drang wel, hoor: iedereen wil snel carrière maken. Maar voor mij is het nu makkelijker om de overstap te maken. Vergis je niet: het is moeilijk om in een compleet andere cultuur te komen. Mijn vriendin is sinds vorige maand definitief overgekomen, maar daarvoor was ik best eenzaam. Nu ik wat ouder ben, kan ik daar beter mee omgaan. Ook omdat ik weet waarvoor ik het doe."

Het eerste doel is heel dichtbij. Tagliafico werd door de Argentijnse bondscoach Jorge Sampaoli opgenomen in de nationale selectie, die afgelopen week oefende tegen Spanje en Italië ter voorbereiding op het WK dat deze zomer in Rusland wordt gehouden. Tagliafico speelde twee keer de volle negentig minuten mee. Van Italië werd gewonnen (2-0), van Spanje kregen de Argentijnen een geweldig pak slaag (6-1).

Elke week goed spelen
"Nog voor mijn eerste wedstrijd tegen Feyenoord was Sampaoli in Amsterdam. Zijn boodschap was helder: 'Ik vind het knap en gedurfd dat je voor Ajax hebt gekozen. Als je hier goed speelt, blijf je op mijn radar.' Nu ben ik heel dicht bij het wereldkampioenschap. In het shirt van mijn land spelen tijdens het WK zou geweldig zijn."

Vooral met de gedachte dat zijn familie straks in Rusland op de tribune zit. "Ik ben opgegroeid in een klein dorpje in de buurt van Buenos Aires. In een gezin waar regelmaat en correctheid belangrijk waren. Mijn ouders hebben mij het verantwoordelijkheidsgevoel gegeven dat mij hier heeft gebracht."

En dan? Na het WK? Toch echt naar een grote competitie? "Rustig, eerst hier elke week goed spelen. Ik wil hier mijn Engels verbeteren en daarna misschien nog Nederlandse lessen volgen." Met een grote grijns. "Misschien ben ik op mijn veertigste wel trainer van Ajax."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden