PlusTen Slotte

Nico ter Linden (1936-2018): Alles voor de boodschap van God

De afgelopen zondag overleden Nico ter Linden, die die jarenlang dominee was in de Westerkerk, vond theologie zelf ook een 'idiote keuze'.

Nico ter Linden in 1986Beeld anp

Nico ter Linden ging als jonge knul niet naar de kerk. Nooit. Veel liever stond hij op het voetbalveld. Maar plotsklaps, of zoals hij het noemde: 'als donderslag bij heldere hemel', kwam het inzicht, wat misschien zelfs wel een klassieke roeping was.

Dat was halverwege de jaren vijftig, Ter Linden zat net in militaire dienst. "Bedenk goed: ik was voor het eerst van huis," zei hij in 2010 in een interview in Het Parool.

"Er is ooit onderzoek gedaan waaruit bleek dat de indrukwekkendste gebeurtenis in je ­leven niet je huwelijk is, of een scheiding of je eerste kind; nee: voor het eerst echt van huis. In mijn geval weg uit de geborgenheid van een warm gezin. Het was tegen die achtergrond dat de theologie bedacht dat ik die studie moest gaan doen."

Het was een volslagen verrassing, ook voor hemzelf. "Joh, ik begreep het niet. Op de voetbalclub zeiden ze: 'Nico in de Heer? Die is gek geworden'." Zelf vond hij het ook een 'idiote keuze'.

Theatraal predikant
Nico Marius Adriaan ter Linden kwam als predikant via Stompetoren en Nijmegen in 1977 naar de Westerkerk waar hij tot 1995 bleef.

Ter Linden schreef boeken, waaronder de hervertelling van de Bijbel in de zesdelige reeks Het Verhaal Gaat... Er zijn circa een half miljoen exemplaren van verkocht. In 1998 bevestigde hij het huwelijk van prins Maurits en Marilène.

Ter Linden wist zich te onderscheiden in zijn vertel- en predikstijl. Hij wist dat hij de boodschap in de Westerkerk met zijn hoge gewelven en galmende akoestiek kracht moest ­bijzetten.

Dat deed hij met zijn stemverheffingen, dictie, mimiek, armgebaren en met alles wat hij in zich had. Theatraal bijna. Alles om de boodschap niet te laten vervliegen.

Ontzagwekkend
Hij was kritisch naar collega's met een wat meer ingetogen stijl. Op de vraag van een verslaggever van dagblad Trouw hoe de protestantse kerkdienst er tegenwoordig voorstaat, zei hij: "Niet bij de tijd. Niet creatief. Niet vrolijk. Niet vroom."

Hij benadrukte bij herhaling dat de eredienst op de keper beschouwd een ontzagwekkend gebeuren is. Dan kun je niet maar wat aanrommelen.

"Je hebt godsvrucht van eeuwen in handen, verwoord in prachtige taal en verklankt in de mooiste melodieën. Daarmee moet je niet rommelen. 'De Heer zegene en behoede u...' die aloude woorden moet je niet opleuken met toevoeginkjes als 'thuis en op uw werk'. Je blijft toch ook van Bach af? Er zitten mensen voor je neus die moeten voelen dat die verhalen en woorden over hen gaan, ­anders kunnen ze net zo goed thuisblijven."

Nico ter Linden, die zondag op 81-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam is overleden, was de broer van dominee Carel ter Linden (84), de predikant van de Kloosterkerk in Den Haag en daarmee 'hofpredikant'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden