Update

Nico Meijering: 'Geheime tips Hidir K. staan haaks op huidige verhaal'

Cruciale getuige Hidir K. in het strafproces over de liquidatie van vastgoedmagnaat Willem Endstra heeft eerder in het geheim tips aan de recherche gegeven die haaks staan op zijn huidige verhaal.

Paul Vugts
Nico Meijering is advocaat van Özgür C., die wordt verdacht van de moord op vastgoedmagnaat Willem Endstra Beeld anp
Nico Meijering is advocaat van Özgür C., die wordt verdacht van de moord op vastgoedmagnaat Willem EndstraBeeld anp

Dat blijkt volgens advocaat Nico Meijering uit een overzicht van die eerdere tips, vanaf 2005, dat het Openbaar Ministerie van de rechtbank heeft moeten inbrengen. Justitie vindt dat Meijering zwaar overdrijft.

In één van de oude tips vertelde Hidir K. dat hij gehoord had dat verdachte Özgür C. niets met de liquidatie van doen heeft, terwijl hij hem in zijn huidige verklaringen wél beschuldigt.

'Volslagen bizar'
Advocaat Meijering van verdachte C. had om het overzicht van oude tips gevraagd die Hidir K. had gedaan aan de Criminele Inlichtingeneenheid van de recherche (CIE). Hij zegt 'verbijsterd' te zijn door het nu ingebrachte overzicht en noemt het 'uiterst griezelig' dat de nu boven tafel gekomen oude tips 'aantonen dat uiterst ontlastend materiaal' door het Openbaar Ministerie 'in de kluis is gehouden'.

'Nóg griezeliger: een oude tip die wél belastend was, is wél door de officieren van justitie ingebracht,' zegt Meijering. De raadsman vraagt de rechtbank alle verklaringen van sleutelgetuige Hidir K. van het bewijs uit te sluiten. Als de rechtbank daartoe niet (meteen) wil overgaan, wil hij nader onderzoek naar de gang van zaken. 'Het is volslagen bizar dat niet alleen deze ontlastende informatie van Hidir K. al die jaren onder de pet is gehouden, terwijl uiteindelijk van diezelfde Hidir K. wél een tsunami van informatie is gekomen die de verdachten belast.'

Verwerpen
Als uit nader onderzoek zou blijken dat behalve de CIE ook de officieren van justitie in de moordzaak op de hoogte waren van de inhoud van de oude tips van Hidir K., zal Meijering de rechtbank later mogelijk vragen het Openbaar Ministerie 'niet-ontvankelijk' te verklaren en de hele strafzaak van tafel te vegen.

Officier van justitie Sabine Tammes verzocht de rechtbank donderdagmiddag alle verzoeken van advocaat Meijering te verwerpen en de zaak voort te zetten. Zij legde uit hoe het onderzoek in 2010 is hervat nadat het een tijd had stilgelegen, waarna in een laat stadium bleek dat Hidir K. kon en wilde getuigen, terwijl het onderzoeksteam toen nog niet wist dat hij eerder informant was geweest. 'Wat Hidir K. uiteindelijk heeft verklaard, komt in grote lijnen overheen met wat hij bij de politie, de rechter-commissaris en de rechtbank heeft verteld. Zijn verhaal is globaal hetzelfde gebleven.'

Volgens justitie zijn geen fouten gemaakt die gevolgen zouden moeten hebben voor het proces. De rechtbank heeft zich donderdagmiddag teruggetrokken voor beraad. Zodra de zaak wordt hervat, zal blijken of de aanklagers nog de kans krijgen hun requisitoir te houden, met de strafeisen tot besluit, zoals was gepland.

Eindvonnis
Na langdurig beraad besloot de rechtbank pas in het eindvonnis te oordelen over de vraag of justitie onherstelbare fouten heeft gemaakt waardoor de zaak van tafel zou moeten. Extra getuigen vinden de rechters vooralsnog onnodig. Alleen als de rechtbank dat uiteindelijk in de beraadslagingen over de zaak alsnog nodig acht, zullen alsnog getuigen worden verhoord.

De aanklagers kregen vanaf even voor drie uur de gelegenheid hun requisitoir voor te dragen, waarin rond het begin van de avond de strafeisen zullen worden geformuleerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden