Nico Bodemeijer (1929-2008): Een stille overlever

AMSTERDAM - Wie op de markt staat, weet: er zijn goede dagen en er zijn slechte dagen. Zo ook Nico Bodemeijer, die ruim vijftig jaar lang op de Waterloopleinmarkt kramen aan de man bracht. Hij had begrip voor zijn klanten, zegt zijn medewerker Harry Moinat. ''Betaald moest er worden, dat wist iedereen. Maar er kon altijd wel wat geregeld worden als het even tegenzat met de klandizie.''

Bodemeijer overleed vrijdagnacht aan een hartaanval, 79 jaar oud. Een man die, aldus Moinat, zoveel had meegemaakt in zijn eigen leven dat hij begreep dat ook anderen het niet altijd makkelijk hadden.

Bodemeijer groeide op in de oude Jodenbuurt. Daar ook gebeurde het onzegbare: zijn complete familie werd in 1943 bij een grote razzia in door de nazi's opgepakt en afgevoerd naar de vernietigingskampen in Polen.

Bodemeijer, enig overlevende, wilde er nooit over praten. Hij was, zoals dat heet, een man van weinig woorden. Een stille, die het verdriet liever voor zichzelf hield.

Na de oorlog volgde een reeks banen en baantjes: brugwachter, lasser, handelaar in oud ijzer. Varen bij de marine, waar hij dienst deed als telegrafist. Ruim vijftig jaar geleden kreeg hij de kans zich in te kopen op de Waterloopleinmarkt. Twintig jaar later, in 1977, begon hij er met zijn vrouw Annie ook nog een café: Waterlooplein 77, aan de Rapenburgerstraat. Wrang genoeg precies in het pand van het voormalige Nederlandsch Israëlitisch Meisjes Weeshuis, waarvandaan de bewoners in 1943 werden gedeporteerd naar Sobibor.

Bodemeijer is er tot op het laatst zijn borrel blijven drinken. Met de kooplui van het Waterlooplein, maar ook met zijn oude vrienden van de marine. Waterlooplein 77 staat geregistreerd als officiëel veteranencafé.

In 1983 sloeg opnieuw het noodlot toe. Zoon Nico Bodemeijer bleek in der nacht van 20 op 21 augustus in de Damstraat de Antilliaanse Kerwin Duinmeijer te hebben doodgestoken. Ook hierover wilde Bodemeijer liever niet publiekelijk praten, zegt Moinat. Hij wilde het hoofdstuk vergeten. Had het er moeilijk mee, ook gezien zijn eigen oorlogsverleden en de racistische motieven rond de moord.

Bodemeijer bleef, aldus Moinat, geliefd op de markt. Al woonde hij in Noord vanwege de vele nare herinneringen aan zijn oude buurt.

Hij laat een vrouw, een zoon en drie dochters achter. Donderdag wordt hij gecremeerd op de Nieuwe Ooster. (MARCEL WIEGMAN)

De Joodse Bodemeijer was een bekend gezicht op de Waterloopleinmarkt, waar hij jarenlang als marktmeester fungeerde en de kramen beheerde. Zijn zoon ging in 1983 de gevangenis in voor de moord op Kerwin Duinmeijer. Foto Website Cafe Waterlooplein77 Beeld
De Joodse Bodemeijer was een bekend gezicht op de Waterloopleinmarkt, waar hij jarenlang als marktmeester fungeerde en de kramen beheerde. Zijn zoon ging in 1983 de gevangenis in voor de moord op Kerwin Duinmeijer. Foto Website Cafe Waterlooplein77
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden